Telefon: 22/410-001

Bodajk

Komposzt vagy gyűjtés?

Komposztáló vagy biohulladék-gyűjtő?
 
http://www.stavshop.cz/obrv-6664-obrv-1805-bio240.jpg
Ha ezek a kérdések járnak a fejében, jó úton halad afelé, hogy a biológiailag lebomló hulladék kezelésének problémáját javítsa. A házi komposztáló edények használata nem hulladékkezelésnek tekintendő, hanem a hulladékkeletkezés megelőzésének, és a hulladékkezelési prioritások élén áll. Ily módon Önnek kevesebbet kell fizetnie a tényleges hulladékkezelésért.
Tudta Ön, hogy amennyiben egy település több, mint 50%-a komposztál, úgy mentesülhet a biohulladék kötelezően elkülönített gyűjtése alól?
 
Amikor a biohulladék szelektív gyűjtése és a komposztálás között kell dönteni, akkor két lehetséges út van:
Az első opció a hulladék közúti szállítása és gyűjtése, amikor a hulladékot egy nagyobb komposztálóüzembe viszik (ezek kapacitása több mint 10 tonna komposzt évente), melynek megteremtése nagy gazdasági, műszaki és időbeli kapacitást emészt fel. Ebben az esetben a lakosoknak biohulladékgyűjtő zsákokat (évente) vagy konténereket kell vásárolniuk. Egy konténer ára kb. 9000 Ft, de ennek akár dupláját is fizethetjük, ha komolyabb levegőztető rendszerrel és falbordázattal van ellátva edényünk. Ezen kívül az üzemben szükséges a darálok, rakodók, komposztforgatók beszerzése, valamint a folyamatos fenntartási költségek is magasak. Pozitívumként azt említhetjük, hogy a kész komposzt lehetséges eladásából bevételhez jussunk. A gyűjtés ezen formája nem százezer, hanem több tízmillió forintos nagyságrendű költséget jelent, amelyet csak kevés önkormányzat engedhet meg magának.
 
A másik út a házi komposztálás, mely a fenntartható fejlődést is szolgálja. Előnye, hogy bárki hozzájuthat, akár az önkormányzat által is kiosztható nagyobb projektek esetében. A biohulladék így közvetlen az előállítójánál marad (a háztartásokban), és 6-12 hónap alatt jó minőségű 
komposztot állíthatunk elő belőle. 
A komposztálás modern formája már nem csak a praktikusságon alapszik, hanem fontos esztétikai szerepe lett, így bármely kertbe illeszkedik.
Nem csak az önkormányzat, hanem a lakosok érdekes is, hogy a biohulladékkal kapcsolatos járulékos költségek ne emelkedjenek. Minden önkormányzat eltérő tulajdonsággal és preferenciával rendelkezik, és erre alapozva pontosan megállapítható, hogy a komposztálás a legmegfelelőbb módon történjen. Egy komposztáló üzem megépítése egy 600 fős településen kb. 100 millió forintba kerül, amelyhez további költségek is kötődnek, mint például a gyűjtőedények megvásárlása, a járművek és a begyűjtés kiadásainak fedezése. Összehasonlításképp egy ugyanekkora lélekszámú településen, ahol kb. 170 háztartás van, háztartásonként egy 800 literes, prémium minőségű komposztáló edény beszerzése az összes háztartás számára kb. 8 millió forintot tesz ki, és nincsenek a későbbiekben felmerülő költségelemek.
 
A komposztálás ezen módja ideális települési önkormányzatoknak, kisebb városoknak, vagy olyan kerületeknek, ahol a kertes házak számának aránya magas. Ezáltal nem lesz szükség nagy kapacitású gyűjtőedények beszerzésére, megtakaríthatja az illegális hulladéklerakók felszámolásának költségeit (ezek nagy része biológiailag lebomló hulladékból tevődik össze), jelentősen csökken az összegyűjtött kommunális hulladék mennyisége. Ezzel együtt csökken a hulladék elszállítására és hulladéklerakókban történő megsemmisítésére áldozott összeg. Minden érdeklődő személy számára fontos lehet a kérdés, hogy önkormányzata milyen mértékben támogatja a komposztálás ezen fajtáját.
 
Sikeres komposztálást kívánunk!
 
Szerző: Czinger Erik / JRK Waste Management

Cím:
8053 Bodajk,
Petõfi Sándor u. 60.
Telefon:
22/410-001
www.bodajk.hu
bodajkpm@t-online.hu