Telefon: 22/410-001

Bodajk

Átrakás és nedvesítés

A komposztálás során elengedhetetlen, hogy több alkalommal elvégezzük a keverés és átrakás műveletét. Az előző fejezetekben ismertettük a rétegek képzését, ami fontos egészen addig, míg a siló meg nem telik, és el nem indulnak a bontási folyamatok. Ekkor szükséges a komposzt keverése illetve az átrakás, és a nedvességtartalom újbóli beállítása. Az átrakás egyben levegőztetést is jelent, ami a bontó szervezetek számára nélkülözhetetlen.

Tevékenységünkhöz a legpraktikusabb, ha két komposztkeretet használunk. Amíg gyűlik az anyag, addig az egyiket használjuk, majd ha az megtelt, lebontjuk a keretet és átemeljük az anyagot az eddig üresen álló komposztálóba. Ezt a legegyszerűbben egy vasvillával tudjuk megtenni, fontos azonban arra odafigyelni, hogy az átrakásnál is levegősen hagyjuk az anyagot, tehát a vasvillával szitázó mozdulattal szórjuk bele a silóba az anyagunkat. Az átrakásnál, amennyiben száraznak érezzük a komposztot, ne felejtsük el a nedvesítést. A komposztálás során hő képződik, amely akár teljesen ki is száríthatja a keverékünket. Ilyenkor leáll a mikroszervezetek szaporodása. A komposztunk „megdöglik”. Ilyenkor hiába öntözzük, a bontási folyamatok csak igen lassan indulnak be újra.

A leghelyesebb, ha új keveréket készítünk, és a kiszáradt komposztot a nedvesség beállításához használjuk fel. Amennyiben nedvesnek találjuk, akkor lehetőségünk van a rétegek közé száraz falevelet, fanyesedéket, szalmát, vagy kartont rakni. Nagyon fontos, hogy ne a halom tetejét locsoljuk, mert akkor nem lesz egyenletes a víz eloszlása! Minden átrakáskor kis adagokat nedvesítsünk be, a siló mellé téve, kis vízmennyiségekkel gondosan keverve. Ne felejtsük el, csak annyira, mint a kinyomott szivacs! Ha levegő- vagy vízhiányos volt a komposztunk, akkor az átrakás után rendszerint rövid időn belül újra melegedni kezd.


Cím:
8053 Bodajk,
Petõfi Sándor u. 60.
Telefon:
22/410-001
www.bodajk.hu
bodajkpm@t-online.hu