Telefon: 22/410-001

Bodajk

Tájékoztató


III. fokú hőségriadóról 2024. július 7. és július 12. között
 
2024-07-08 14:13:03

HŐSÉGRIASZTÁS

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgálató Nonprofit Zrt. előrejelzési adatai alapján, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ 2024. július 7-én (vasárnap) 00.00 órától 2024. július 12-én (péntek) 24.00 óráig az ország egész területére III. fokú hőségriasztást rendelt el.
 
A nagy melegben fokozottan ügyeljenek a folyadékbevitelre, ezen kívül 11 és 15 óra között lehetőség szerint húzódjanak árnyékba.
A szabadtéren dolgozók, illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen.
 
A szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, például munkavégzés vagy hosszantartó sportolás hőgutát okozhat. A magas testhőmérséklet (40,5ºC fölött) károsíthatja a sejteket és a hőszabályozó központot. Megfelelő kezelés hiányában akár életveszélyes állapot is kialakulhat. A kánikulában futni, kerékpározni csak a reggeli vagy az esti órákban ajánlott. Aki mégis biciklitúra mellett dönt, viseljen kalapot, sapkát, álljon meg a közterületi kutaknál, hűtse csuklóját, tarkóját, vizezze be a pólóját.
 
Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intjük, rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg. Akik pihenésüket vízparton töltik, a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének és semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.
 
A nagy melegben akár 70 Celsius-fok is lehet egy napon parkoló autóban, ezért gyermekeket, háziállatokat ne hagyjanak a kocsiban. Ha valaki autóban hagyott gyermeket, házikedvencet lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot, hogy a tűzoltók kimenthessék a bajba jutottakat.
 
 
Hasznos tanácsok kánikula idejére fiatalok és idősek számára ITT olvasható.

Cím:
8053 Bodajk,
Petõfi Sándor u. 60.
Telefon:
22/410-001
www.bodajk.hu
bodajkpm@t-online.hu