Telefon: 22/410-001

Bodajk

Péter-Pál Folk Fesztivál és V. Városnap

 
2013-07-08 10:23:52
Sakkversennyel és főzőversennyel kezdődtek az V. városnapi programok 2013. július 6-án szombaton délelőtt. A tónál főzőverseny zajlott 15 csapat részvételével.
 
f__z__verseny_2.jpg 
Főzőverseny helyszíne
 
zs__ri.jpg
Munkában a főzőverseny zsűrije
 
Első helyezett lett a Tubás-Hinora-Deres csapat, második a 2x csíp csapat, míg a harmadik helyezettnek járó serleget a Kozel Team vehette át.
 
sakkverseny.jpg
Sakkverseny
 
Délután 15 órakor kezdődött a Péter-Pál Nemzetközi Folk Fesztivál a Hang-szín-tér iskola udvarán felállított színpadon.
Almádi István, Bodajk város polgármestere nyitotta meg a fesztivált és köszöntötte a jelenlévőket.
istv__n.jpg
 
konf.jpg
Konferált: Dreskáné Zubán Beáta
 
A nap folyamán a népművészet különböző képviselői léptek színpadra. A közönség láthatott és hallhatott magyar és külhoni néptáncegyütteseket, könnyűzenei koncertet, autentikus és modern néptánc ötvözetét bemutató formációt, táncolhattak sváb táncokat, illetve élőzenés magyar táncházban is részt vehettek. Az érdeklődők magyar kézműves termékek kirakodóvásárán bolyonghattak és vásárolhattak kedvükre, továbbá az önkormányzat jóvoltából ingyenes arcfestés és csillámtetoválás is várta gyermekeket.
 
Elsőként a Háromfalu Táncműhely bodajki Kereplő Apróságok csoportja moldvai táncokkal lépett színpadra. A táncműhely művészeti vezetője és koreográfusa: Kozma-Körtvélyes Kinga és Kozma Ferenc. Utánuk a Lengyelországból érkező csoportok (Lancut és Markusy) következtek. A csoportok művészeti vezetője és koreográfusa Ursula Opalka. Két műsorszámuk között pedig a Bodajki Nyugdíjas Rozmaring Tánccsoport német nemzetiségi táncokat adott elő. Vezetőjük Rácz Alajosné Ancsa néni, táncoktatójuk Schmidt András. Őket követte a Háromfalu Táncműhely Senior csoportja, akik először egy mezőföldi lassú és friss csárdást adtak elő, majd az új nagykunsági koreográfiájukat mutatták meg a közönségnek. Utánuk a lengyelországi gyermekcsoport lépett színpadra. Majd a bodajki Kereplő csoport a dél-alföldi Keresztelő koreográfiájukat adta elő.
Az Erdélyből érkező vendégek is bemutatkoztak saját településük táncaival. A Fekete–Piros Hagyományőrző Néptáncegyüttes 2012-ben alakult széki fiatalokból, céljuk, hogy a széki hagyományt és néptáncot megőrizzék és tovább adják.
Őket a móri Rozmaring Kistérségi Nemzetiségi Táncegyüttes követte, akik két tánccal léptek fel, illetve ők tartották a fellépések után az élőzenés sváb táncházat a sátor mögötti területen.
18.15-kor kezdődött a Tárkány Művek zenekar nagysikerű koncertje. A zenekar, melyet a cimbalmon játszó Tárkány-Kovács Bálint alapított, egy igazi és kivételes örököse a két világháború közötti sanzonos dalkultúrának és magyar dzsessz, folk hagyománynak, Bartók Béla szellemiségének hatásával. A cimbalom, szaxofon, brácsa, fuvola, gardon, klarinét és bőgő különleges együttese Paár Julianna szépséges hangjával gazdagodik.
Őket követően a Folkmanushowk nevű formáció lépett színpadra, akik 2010-ben alakultak. Az öt fiúból négy jelenleg a Magyar Táncművészeti Főiskola néptánc és színházi tánc előkészítő tagozatára jár, az ötödik tag pedig az Alba Regia néptáncegyüttes tagja. Műsorukban az autentikus néptánc elemei keverednek a showtánccal, a sokszor akrobatikus ügyességet igénylő legényesek a modern megoldásokkal.
A fesztiválzáró ünnepség keretében Almádi István polgármester és Kozma Ferenc, a fesztivál főszervezője, emléklapokkal és ajándékokkal köszönte meg a csoportoknak a fellépést.
A programsorozat zárásaként táncház zajlott a Kákics együttes részvételével.
 
 t__ncosok_2.jpg
 
t__ncosok_1.jpg
 
senior.jpg
 
t__ncosok_4.jpg
 
t__ncosok_3.jpg
 
rozmaring.jpg
 
csill__mteto.jpg
készül a csillámtetoválás
 
J__zi___s_az_arcfest__s.jpg
 arcfestés
 
T__rk__ny_2.jpg
 
t__nch__z.jpg
 
 
Köszönetet mondunk:
- Bodajk Város Önkormányzatának
- Az ALBA Takarékszövetkezetnek
- A HANGSZÍNTÉR Művészeti Iskolának
- és a Háromfalu Táncműhelynek
hogy lehetővé tették a fesztivál megvalósítását.
 
 
 

Cím:
8053 Bodajk,
Petõfi Sándor u. 60.
Telefon:
22/410-001
www.bodajk.hu
bodajkpm@t-online.hu