Telefon: 22/410-001

Bodajk

Figyelem!

Káros tartalmú szoftver terjed az interneten! 

2013-01-16 14:10:23
A rendőrséghez országszerte több állampolgári bejelentés érkezett még tavaly ősszel, mert ismeretlen tettesek különböző internetes oldalakon keresztül egy káros tartalmú szoftvert terjesztenek. A napokban újabb ilyen jellegű bejelentések érkeztek a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Központi Ügyeletére.
 
 A sértett gépének képernyőjére egy üzenet töltődik be, amely szerint a rendőrség zárolta a komputert, mivel azon illegális tartalmak találhatóak. Az üzenet szerint a gép feloldásához meghatározott összeget szükséges utalással befizetni. Az így kicsalt összegek feltehetően internetes szervezett bűnözőkhöz jutnak el.

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a rendőrség nem blokkol számítógépeket, ezen üzenetek alapján senki ne utaljon át összegeket a bankszámlájáról.

A vírus csak aktív kapcsolat esetén indul el, ezért ilyenkor az internetes kapcsolatot meg kell szakítani (a modemet kikapcsolni, vagy kihúzni az „internet” kábelt a számítógépből), és újraindítani a komputert. Ezután javasolt a fertőzött számítógép vírusirtását vagy az adatmentést és a számítógép újratelepítését elvégezni, melyhez szükséges lehet számítástechnikai szakember segítsége.

A számítógép újratelepítése után ajánlott vírusirtó programot, valamint kétirányú tűzfalat telepíteni.

Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság

 

 

 

Cím:
8053 Bodajk,
Petõfi Sándor u. 60.
Telefon:
22/410-001
www.bodajk.hu
bodajkpm@t-online.hu