Telefon: 22/410-001

Bodajk

Tájékoztató

az illegális hulladékégetés humán- környezet-egészségügyi kockázatairól
 
2012-06-07 12:01:42
A Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa kezdeményezett egy széleskörű lakossági tájékoztató kampányt, melyben felhívják az állampolgárok figyelmét az illegális hulladékégetés káros egészségügyi, és környezeti hatásaira.
Manapság az a tendencia, hogy a lakosság nagymértékben visszatér a hagyományos fűtési módokhoz, a szénnel, fával való fűtéshez. Abba azonban kevesen gondolnak bele, hogy ennek egészségkárosító hatásai lehetnek. Régen a hulladék kevés műanyagot tartalmazott, ma viszont már a mindennapjaink szerves része. Ruháink, bútoraink, műszaki cikkeink, egyszer használatos tárgyaink mind tartalmazzák. Ezen kívül a fahulladékok faanyagvédője is ártalmas lehet. Mindezek elégetésével szennyezzük a környezetet és az egészségünket, hiszen súlyos károsító vegyületek szabadulnak fel. Az égetés során keletkező légszennyező anyagok egyik veszélye abban rejlik, hogy leülepszenek a talajra, növényekre, végül a tápláléklánc révén bejutnak az emberi szervezetbe.
A kerti hulladékégetés helyett megoldás lehet például a komposztálás, hisz ily módon elkerüljük a légszennyezést, továbbá értékes humuszhoz, növényi trágyához jutunk.
A leggyakoribb légszennyező anyagok hatásai
Szén-monoxid
Gyengíti a vér oxigénszállító képességét, fejfájást, hányást, eszméletvesztést, súlyos esetben halált is okozhat.
Szálló por
Köhögést, nehézlégzést, a tüdőben gyulladást idéz elő, növeli az asztma és a légcsőhurut kialakulásának gyakoriságát.
Nitrogén-oxid
Légzőszervi megbetegedésekkel és tüdőproblémákkal hozható összefüggésbe.
Kén-dioxid
Izgató hatást fejt ki a légző rendszerre, krónikus hörghurutot, csökkent légzésfunkciót okoz.
Szerves vegyületek
PAH-ok: szerves anyagok égetéskor keletkező káros vegyületek. Daganatkeltő hatáson kívül, immunrendszer károsító hatásuk is van.
Fémek
TUDTA-E?
1.Pizzás dobozok, mélyhűtött ételek dobozainak az elégetése hosszú távon leukémiát okozhat!
2. Egy kupac avar 6 órányi égetése felér 250 autóbusz 24 órányi folyamatos közlekedésével!
3. Műanyag égetésekor rákkeltő, bőr- és szemirritációt okozó, a légző rendszert, az immunrendszert, és a vérképző szerveket súlyosan károsító vegyületek szabadulnak fel!
Mivel a hulladékok fémtartalma lényegesen meghaladja a hagyományos tüzelőanyagok fémtartalmát, ezek égetése során jelentős fém-kibocsátással kell számolni, ami szintén negatív hatással bír. Néhány a káros fémek közül: kadmium, arzén, higany, ólom, stb.
Kadmium: mérgező hatással van a vesére, májra, csontokra, szív-és érrendszerre. Fáradékonyságot, ingerlékenységet, szomjúságérzetet okoz.
Arzén: rákkeltő hatású, akár bőr- tüdő-vese- és hólyagrákot okozhat. Mérgezés tünetei: hányás, hasmenés, görcsök, ájulás, stb.
Higany: immunrendszer gyengüléséért, stressz-tűrőképesség csökkenéséért felel.
Ólom: különösen a fejlődő szervezetekre jelent veszélyt, illetve károsítja a központi idegrendszer működését, és vérképzőrendszeri zavart okoz.
 
Az illegális hulladékégetés következtében a felsorolt anyagokból jelentős mennyiség kerül a környezetbe, közvetlen veszélyt jelentve a lakosságra, az élővilágra, ezért elengedhetetlenül fontos a hulladékégetés elkerülése, a környezet-tudatos magatartás.
(További információk olvashatók a www.antsz.hu oldalon)
 
 

Cím:
8053 Bodajk,
Petõfi Sándor u. 60.
Telefon:
22/410-001
www.bodajk.hu
bodajkpm@t-online.hu