Telefon: 22/410-001

Bodajk

Megelőzés Védelem Védőoltás

A WHO Európai Regionális irodája 2012. április 21-27 között hetedik alkalommal hirdette meg az Európai Védőoltási Hét eseménysorozatát, melyben már 52 ország vesz részt. A szlogenje „Megelőzés Védelem Védőoltás”, üzenete, hogy minden gyermeknek szüksége és joga van a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek elleni védelemre.
2012-05-04 14:38:40
A móri, bicskei kistérségekben az életkorhoz kötött védőoltásra kötelezett gyermekek 100%-a részesült védőoltásban. Európában az elmúlt évek során több védőoltással megelőzhető fertőző betegségből alakult ki járvány, de hazánkban a hungarikumnak számító rendkívül jó védőoltási rendszernek köszönhetően ilyen nem történt.
A térítésmentes oltások mellett több olyan védőoltás is létezik, ami térítés ellenében hozzáférhető illetve javasolt. Ajánlott oltani a következő betegségek ellen: kullancs okozta agyhártyagyulladás, Rota vírus, bárányhimlő, járványos agyhártyagyulladás, influenza, Pneumococcus okozta tüdőgyulladás. (Ezekről intézetünktől, a nemzetközi oltóhelyektől és háziorvosuktól kaphatnak információt.) A felelősen gondolkodó szülők komoly veszélyektől mentik meg gyermeküket a védőoltások igénybevételével. A népegészségügyi intézet erre szeretné felhívni a figyelmet a védőoltási héthez kapcsolódó rendezvényekkel, lakossági tájékoztatókkal, a védőoltásokban részt vevő szakemberek képzésével.
Az oltások alkalmazásával nagyon látványos eredményeket értünk el, de továbbra sem ülhetünk ölbe tett kézzel, mert az emberekkel a kórokozók is vándorolnak. 2011-ben az EU országaiban több mint 30 000 kanyaró megbetegedés történt és a szövődményes illetve halálos kimenetelű esetek száma is emelkedett. A legtöbb esetet Franciaországban és Romániában észlelték.
A 2012. évi Védőoltási Hét hazai célkitűzései és feladatai két fő mottóhoz kapcsolódnak:
1. „A védőoltási tevékenységben résztvevő egészségügyi dolgozók a sikeres nemzeti immunizációs program letéteményesei”
2. „A kanyaró hazai terjedésének megakadályozása a kanyaró elleni védőoltások következetes végrehajtásával” Ukrajnában kanyaró, Romániában pedig kanyaró és rubeola járvány zajlik, amely fokozott éberséget követel meg nemcsak a határ menti, hanem az ország valamennyi területén az egészségügyi szolgáltatóktól és az egészségügyi hatóságtól. Kiemelt jelentőségű feladat az esedékes kanyaró elleni (MMR) védőoltások beadása. Az Ukrán Egészségügyi Minisztérium tájékoztatása szerint az év eleje óta több mint 5 000 kanyaró megbetegedést jelentettek az országban. Jelenleg a járvány leginkább az ország nyugati közigazgatási területeit érinti, amely Magyarországgal is határos.
A kanyaró nagyon fertőzőképes betegség és Ukrajnában alacsony az átoltottság, várhatóan a megbetegedések további terjedésére kell számítani a következő hónapokban.
A 14. Labdarúgó Európa-bajnokságot Lengyelország és Ukrajna közösen rendezi 2012. június 8. és július 1. között, várhatóan több százezer szurkoló részvételével. Az Ukrajnába látogatók közül a kanyaró megbetegedés kockázatának azok vannak kitéve, akik nem védettek a betegséggel szemben. (nem estek át a megbetegedésen vagy nem rendelkeznek 2 oltással) A Labdarúgó EB – a résztvevők nagy száma, a zsúfoltság, a helyi lakossággal történő érintkezés miatt – különösen kedvező lehetőséget teremt a betegség terjedéséhez. (Magyarországon az 1969. előtt születettek a betegség átvészeltségből adódó védettséggel, a 15 hónapos kor feletti védőoltásban részesültek pedig oltásos védettséggel rendelkeznek. A 34-42 év közöttiek viszont az akkori oltási rendnek megfelelően csak 1 oltást kaptak, így az ő védelmük nem megbízható. Járványos területre utazás előtt, javasolt az emlékeztető oltás.
Dr. Varga Erika
kistérségi tisztifőorvos
 
 

Cím:
8053 Bodajk,
Petõfi Sándor u. 60.
Telefon:
22/410-001
www.bodajk.hu
bodajkpm@t-online.hu