Telefon: 22/410-001

Bodajk

Ifjúság, tavasz, forradalom

1848 hőseire emlékeztünk március 15-én
 
 
2019-03-18 15:38:56
Március 15-én ünnepi műsorral és koszorúzással emlékeztünk az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 171. évfordulójára.

1848. március 15. az az ünnep, amely nem hagyja érintetlenül egyetlen magyar ember szívét sem. Az e napon hősként cselekedő fiataloknak köszönhetjük, hogy hivatalos nyelvünk a magyar, hogy megszületett Nemzeti Dalunk, hogy lobogónk színei a piros, fehér és a zöld.

A Himnusz közös eléneklése után a megemlékezést Wurczinger Lóránt polgármester ünnepi beszéde nyitotta meg. „1848/49 számunkra nem a múlt, hanem sokkal több annál, a szabadság itt él velünk és itt él bennünk, kitörölhetetlen része az életünknek, nemzeti identitásunknak, a közösségnek, ami keretet ad az életünknek és összekapcsol mindenkit, minden itt élő embert egymással; és azokkal a nemzedékekkel, akik itt éltek és haltak Magyarország földjén.” - kezdte gondolatait a város elöljárója.

Az ünnepség a Bodajki Általános Iskola műsorával folytatódott. Az előadásban szereplő diákok verssel és dalokkal idézték fel az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeit.

Ezek után Törő Gábor országgyűlési képviselő emelkedett szóra. Ünnepi beszédében hangsúlyozta: „A mi múltunk, és benne 1848/49 története mindig, minden esztendőben arra figyelmeztet bennünket, hogy nekünk van kikhez mérni magunkat. Vannak elődeink, akikre felnézhetünk, akiktől megtanulhatjuk, hogy a szabadság önmagában nem, csak erkölcsi tartalmával együtt érték. Ezért mondhatjuk, hogy számunkra éppen a forradalom példája a bizonyíték arra, hogy a rend és a szabadság sohasem választhatók el egymástól."
A megemlékezést a SzívHang Kórus előadása tette még emelkedettebbé.

Az ünnepi műsor koszorúzással zárult. Önkormányzatunk képviselőit követően a meghívott vendégek, a helyi intézmények és szervezetek képviselői is elhelyezték a kegyelet és tisztelet virágait az emlékműnél.
 
Ezúton is szeretnénk megköszönni a műsorban részt vevőknek a színvonalas produkciókat, melyekkel hozzájárultak a megemlékezés ünnepi hangvételéhez.
 
A képre kattintva galéria nyílik.
 
{gallery_226} 

Cím:
8053 Bodajk,
Petõfi Sándor u. 60.
Telefon:
22/410-001
www.bodajk.hu
bodajkpm@t-online.hu