Telefon: 22/410-001

Bodajk

Megújult az I. és II. világháborús emlékmű Bodajkon

 
 
 
 
2017-12-12 15:20:31
Átadásra került a felújított I. és II. világháborús emlékmű.  Ünnepélyes keretek között emlékeztünk azokra a hősökre, akik a családjukért, a haza védelméért, a szabadságért harcoltak és haltak meg. 
 
A megemlékezés a Himnusz közös eléneklésével kezdődött, majd Wurczinger Lóránt polgármester mondta el köszöntő beszédét, melyben kihangsúlyozta a megemlékezés fontosságát, illetve  
visszatekintett a kezdetekre: az eredeti II. világháborús emlékmű ötlete 1986 őszén merült fel, mely a Helytörténeti Szakkör, valamint a frissen megalakult Nyugdíjas Klubtól származik. Egy éven át tartott a 91 hős nevének összegyűjtése, akik a II. világháborúban vesztették életüket. Felkutatásukban Németh Béla és Fellegi Imre vettek részt. Ez idő alatt a kivitelezési munkálatokra 144 adakozótól, köztük a Bodajki Református és Katolikus Egyháztól összesen 67.645 Forintot sikerült összegyűjteniük. A kivitelezési munkálat Lakos Béla kőműves nevéhez fűződik. A kovácsoltvas keretes márványtábla Kovács Károly keze munkáját dicsérte, és az I. világháborús hősöknek állított emléket.
Az ünnepség folytatásaként Molnár József előadásban hangzott el Vietórisz József: Beszél a márvány című verse. A szavalatot követően Törő Gábor országgyűlési képviselő mondta el ünnepi gondolatait. Ezután Daru Péterné tolmácsolásában hangzott el a „Dec 27 Emlék egy hadifogoly életből” című vers. Ezt követően Törő Gábor országgyűlési képviselő és Wurczinger Lóránt polgármester átvágta a nemzeti színű szalagot, majd Mórocz Tamás katolikus plébános felszentelte az emlékművet.
 
Önkormányzatunk képviselői után a meghívott vendégek, a helyi intézmények és szervezetek képviselői is elhelyezték a kegyelet és tisztelet virágait, és a Szózat közös eléneklése zárta az ünnepséget.
Az emlékmű felújítása 4 millió forintból történt meg, melyhez az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság 1 millió forintos támogatással járult hozzá, a fennmaradó 3 millió forintot pedig az önkormányzat finanszírozta.
 
Köszönet illeti azokat, akik az emlékhely felújításában közreműködtek, így hozzájárultak ahhoz, hogy itt, Bodajkon is méltóképpen emlékezhessünk meg hőseinkről, akik az életüket áldozták egy szabad nemzet javára. Később az emlékművőn feljegyzésre kerülő 230 darab I. és II. világháborús hős nevének összegyűjtéséért köszönet illeti Keresztyén Orsolyát és Nagy Zsuzsannát. Az emlékmű kivitelezési munkálatait Bányai Imre végezte, továbbá munkájukkal közreműködtek: HoffVill Bt., Jav-Szolg Bt., valamint a közcélú foglalkoztatottak. 
 
A képre kattintva galéria nyílik.
 
{gallery_159} 
 

Cím:
8053 Bodajk,
Petõfi Sándor u. 60.
Telefon:
22/410-001
www.bodajk.hu
bodajkpm@t-online.hu