Telefon: 22/410-001

Bodajk

Tarnówi látogatás

 
 
 
2017-07-20 12:07:17
 
A plesnai fesztivál előtt, fakultatív program keretében a küldöttségnek módja volt a közeli Tarnów városát is meglátogatni. Az 1124-ben már írásban említett település 1330-ban kapta meg a városi rangot.
E gyönyörű, a "reneszánsz gyöngyszemének" is nevezett város számos szállal kötődik a magyar történelemhez. Bem József, a híres lengyel-magyar hős tábornok sírhelye is itt található, ahol tiszteletünk jeléül, koszorút helyeztünk el.
 
A városi park után az Óváros nevezetességeit tekintettük meg, köztük, a XV. században épült, mára már teljesen felújított, gótikus székesegyházat, a város egyik legszebb műemlékét. A főtéren -a valamikori Piactéren- 30 méter magas óratornyával "büszkén álló", régi Városházát, melynek patinás termeiben gazdag kiállítás várja a látogatókat. A szabályosan kialakított teret, körben sokszínű, gazdagon díszített, reneszánsz kori polgárházak, úgynevezett lábasházak veszik körül.
 
E műemlék házsor középső részén található a "Tarnówi Körzeti Múzeum", ahol a monumentális "Erdélyi Panoráma" v." Nagyszebeni csata" ill. ahogy a magyarok számára talán a legismertebb a "Bem-Petőfi" című körkép egyes darabjait őrzik és 1977-től gyűjtik. A Múzeum munkatársainak személyesen köszönte mega Bodajki Helytörténeti Egyesület Elnöke azt a segítséget, mellyel a 2016/17-es helytörténeti kiállítást segítették, gazdagították.
 
Tarnów, az idő rövidsége ellenére is elvarázsolni tudó, gyönyörű természeti és gazdag történelmi múlttal rendelkező város, melynek megtekintését, felfedezését mindenkinek csak ajánlani lehet.
 
Horváth Katalin
 
A képekre kattintva galéria nyílik!
{gallery_121}

Cím:
8053 Bodajk,
Petõfi Sándor u. 60.
Telefon:
22/410-001
www.bodajk.hu
bodajkpm@t-online.hu