Telefon: 22/410-001

Bodajk

Emlékezetes advent Bodajkon

Advent harmadik vasárnapján a Római Katolikus Egyházközség és Bodajk város vendége volt Spányi Antal megyéspüspök atya és Törő Gábor országgyűlési képviselő, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke.
2013-12-17 10:13:33
Ebben az évben az önkormányzat, az egyházakkal és a civil szervezetekkel közösen készülődik a karácsonyra az adventi hétvégéken. 
A harmadik adventi gyertyagyújtás több ok miatt is emlékezetes volt.
Hasonlóan emlékezetes év volt az idei a Bodajki Római Katolikus Egyházközségnek is. Megújult a kegytemplom külseje, óra díszíti immár a templom tornyát, megszépült a zarándokudvarban álló Patrona Hungariae szobor. 
Méltó zárása volt ez évnek Bodajkon a templom előtti tér felavatása, mely az Egyházközség részéről érkező kezdeményezésre, Bodajk Város Önkormányzat államalapító szent királyunk halálának 975. évfordulójára emlékezve Szent István királyról nevezett el. 
Ezzel együtt megemlékeztünk arról is, hogy Mindszenty József bíboros 1948 szeptemberében, nem sokkal letartóztatása előtt, a Boldogasszony év keretében mintegy 35 ezer ember részvételével vezette a Bodajki búcsút. Ez immáron 65 évvel ezelőtt történt. 
Még sokak szívében él Mindszenty bíboros bodajki beszéde, azon szavai, melyeket a megyéspüspök atya is kiemelt az idei bodajki búcsún. 
E két jeles dologról emlékeztünk meg vasárnap a városi gyertyagyújtás keretében, amikor is megyéspüspök atya meggyújtotta az adventi koszorú 3. gyertyáját, és áldását adta a két emléktáblára. Püspökatya köszöntőjében kiemelte Bodajk múltjának jelentőségét, azt a múltat, melyben jelen van első szent királyunk imádságos ittléte, és mely imádságos múltat Mindszenty bíboros személyes jelenléte is gazdagít. 
A városi ünnepségen köszöntőt mondott Törő Gábor elnök úr, aki megemlékezett István királyról és Mindszenty bíboros úrról is, valamint Bodajk lakosságának áldott, békés karácsonyi ünnepeket kívánt.
Ambrózy Tamás csákvári plébános, és Mórocz Tamás bodajki plébános adott fuvolán és csembalón rövid hangversenyt, majd a püspöki köszöntő után a résztvevők templom elé vonultak, és a táblák megáldása után a himnusz eléneklésével zárták, és kérték immáron a Szent István téren: Isten áldd meg a magyart!
 
 
 
 
 
 
 

Cím:
8053 Bodajk,
Petõfi Sándor u. 60.
Telefon:
22/410-001
www.bodajk.hu
bodajkpm@t-online.hu