Telefon: 22/410-001

Bodajk

A szolgáló szeretet Bodajkon

A szolgáló szeretet Bodajkon
Becsüld meg az ősz fejet,
add meg a tiszteletet az öregnek!
                             (Lev 19,32).
 
Mózes harmadik könyvében olvasható ez a keresztény parancs, amelynek szellemében az idei évben is megrendezésre került Bodajkon az „idősek napja” a katolikus templomban és a zarándokudvaron.
2007-08-03 18:13:53
Ez a nap az éltes korúakról szól már sokadik éve. A 90-es évek eleje óta hagyományosan Szent Anna napja utáni vasárnapon a bodajki katolikus egyházközség a Karitász helyi csoportjával együtt vendégül látja az időseket. Hogy miért Szent Anna napjához kötődik ez az esemény? Július 26-a Szent Anna és Szent Joachim, Jézus nagyszüleinek ünnepnapja. Szent Anna és Joachim korunkban a keresztény nagyszülők eszményképei lettek, személyükben a nagyszülői tisztség méltósága szentelődött meg. Ezért e naphoz kötődik idős embertársaink tiszteletének kifejezéseképpen a bodajki „szokás”. E hagyománnyá váló rendezvény Molnár Károly esperes plébános kezdeményezésére indult el, aki azóta is „házigazdája” a vendéglátásnak.

2007. július 29-én megteltek a bodajki kegytemplom padsorai, közel százan vettek részt az igeliturgián, majd az azt követő agapén, szeretetlakomán. A zarándokudvar árkádjai alatt felállított asztalokról szendvicseket, süteményeket szolgáltak fel a fiatalabbak, míg az idősek számára lehetőség adódott a kötetlen beszélgetésre, rég nem látott barátok találkozására. A szervezők közül többen saját autójukkal szállították a nehezen mozgókat, hogy ők is részt vehessenek a rendezvényen. Ennek köszönhetően 17-en lehettek jelen a Lila akác idősek házából, közülük többen először voltak a bodajki templomban. Ünnep ez a nap, bár nem piros betűs, de mégis ünnep, hiszen ahogyan szokás gyermeknapot tartani, anyák napját ünnepelni, úgy nem szabad elfeledkezni a nagyszülők generációjáról sem. Nagyon fontos, hogy ők is érezzék a fiatalok megbecsülését, tiszteletét, hiszen így könnyebben viselhető az idős kor „terhe”. Ezt a terhet nekünk fiataloknak kötelességünk enyhíteni, még ha csak szerény lehetőségek állnak is rendelkezésünkre. Egy mosoly, egy jó szó, kis odafigyelés, panaszaik, örömeik meghallgatása nem kerül semmibe, mégis igen sokat jelent számukra. E bodajki rendezvény szép példája lehet a szolgáló szeretet megvalósításának.
 
Török Szabolcs

A Polgármester Úr is részt vett a kínálásban
Jól eső gondoskodás
Károly atya fiatalos lendülettel szolgált fel
 
 
 
 
 

Cím:
8053 Bodajk,
Petõfi Sándor u. 60.
Telefon:
22/410-001
www.bodajk.hu
bodajkpm@t-online.hu