Telefon: 22/410-001

Bodajk

A tökéletes komposzt

Hogyan állítsunk elő tökéletes komposztot néhány hónap alatt?
 
Recept a gyors és megfelelő komposztáláshoz
Kertünk megmunkálása, ápolása során nagy mennyiségű szerves hulladék keletkezik, amit számos gazda szemetesbe dob vagy elégeti, ezzel rontva a környező lakosok életminőségét. Amennyiben törődünk a természettel és a környezetünkkel, válasszuk a hulladék hasznosításának legmegfelelőbb módját, egy egyszerű és bizonyított hatékonyságú eljárást: alakítsuk át minőségi trágyává. Erről szól a komposztálás. 
A minőségi komposzt előállítása néhány hónap alatt, nem lehetetlen. Fontos, hogy a baktériumok és a talajban élő mikroorganizmusok számára megfelelő körülményeket teremtsünk. Az anyag lebomlásának felgyorsításához szükséges a megfelelő komposztáló kiválasztása. Ennek előnye, hogy megvédi a biohulladékot az időjárási körülményektől. Esős időben megakadályozza a tápanyagok kioldódását, melegben és szeles időben pedig megakadályozza, hogy a komposzt kiszáradjon.
 
A megfelelő hely kiválasztása
A komposztálót a kertben bárhol elhelyezhetjük. Mindazonáltal javasoljuk, hogy vegye figyelembe a több éves gyakorlat során kialakult elveket és szabályokat.
 
A komposztálót úgy helyezzük el, hogy:
 • a mi területünkön legyen, vagy a földtulajdonos járuljon hozzá
 •  ne legyen közel ivóvízforráshoz, vagy árvíz által veszélyeztetett területhez
 • a talajjal közvetlen kapcsolatban álljon, ezáltal javítva a talajban élő mikroorganizmusok hozzáférését
 • alacsony legyen a szállítási távolság (közel a hulladék forrásához)
 • legyen elég hely körülötte a szükséges eszközöknek
 • esős körülmények között is hozzáférhető legyen (faapríték, kavicságy, vagy járda mellett)
 • ne érje egész napos közvetlen napsütés (ideális esetben részleges árnyékban egy fa alatt)
 • ne akadályozza a szomszédokat
Mi hasznosítható?
Gyakorlatilag minden, a konyhában és kertben keletkezett szerves hulladékot komposztálhatunk. Minél vegyesebb a komposztált anyag, annál ideálisabb eredményt kapunk. A komposztálóba tehetünk vágott füvet, leveleket, faforgácsot, fűrészport, faaprítékot, szalmát, trágyát, kávézaccot, teát, zúzott tojáshéjat. Egyedüli nehézséget az ételmaradék okozhat (élőlényeket vonz oda, kellemetlen szagot áraszt). Emiatt csak kis mennyiségű ételmaradékot tegyünk a komposztálóba, és jól keverjük el száraz, nedvszívó anyaggal. A komposztálóba semmiképp se tegyünk húst, halat, tejterméket, vagy ezek származékait, üveget, műanyagot, fémet, textilt, állati eredetű hulladékot, vegyszerrel kezelt anyagot. Fontos, hogy a komposztálóban lévő anyag minél összetettebb szerkezetű legyen. Ebben segítségünkre van a gyűjtővel ellátott fűnyíró, vagy a kerti faaprító.
 
A sikeres komposztálás alapvető feltételei
Komposztálás során a siker kulcsa az anyagok változatos összetétele, a megfelelő nedvességtartalom és a megfelelő oxigénellátás.
A nehezen lebomló széntartalmú anyagok, mint a fa, zöldségfélék kemény részei minél apróbbak, annál gyorsabban bomlanak le. Ennek érdekében használhatunk kerti aprítót. A puha, nitrogéntartalmú lédús anyagok - trágya, gyümölcsök, konyhai hulladék - méretét nem szükséges csökkenteni. A megfelelő bomlás alapvető feltétele, az anyagok összetett keveréke. A nitrogéntartalmú anyagok többnyire zöldek, puhák és lédúsak. Ezeket széntartalmú anyagokkal kell összekeverni, amelyek többnyire kemények, szárazak és barna színűek. A különböző anyagok térfogatának ideális aránya 1:1.
 • Az anyagok mérete és összetétele
A nehezen lebomló széntartalmú anyagok, mint a fa, zöldségfélék kemény részei minél apróbbak, annál gyorsabban bomlanak le. Ennek érdekében használhatunk kerti aprítót. A puha, nitrogéntartalmú lédús anyagok - trágya, gyümölcsök, konyhai hulladék - méretét nem szükséges csökkenteni. A megfelelő bomlás alapvető feltétele, az anyagok összetett keveréke. A nitrogéntartalmú anyagok többnyire zöldek, puhák és lédúsak. Ezeket széntartalmú anyagokkal kell összekeverni, amelyek többnyire kemények, szárazak és barna színűek. A különböző anyagok térfogatának ideális aránya 1:1.
 • Megfelelő szellőzés és nedvességtartalom
A komposztálási folyamatokban résztvevő aerob mikroorganizmusoknak jelentős mennyiségű levegőre és nedvességre van szükségük. Amennyiben ezek kiegyensúlyozott kombinációját biztosítjuk, a hasznos baktériumok száma gyorsan növekedni fog. Mint már említettük, minél apróbb anyagok vannak a komposztálóban, annál gyorsabb a komposztálás. Ugyanakkor a kisebb méretű anyagok között kevesebb levegő van. E nélkül a komposzt rothadni kezd, és kellemetlen szagot áraszt. Ezért van szükség arra, hogy időről időre forgatóval, vagy vasvillával segítsük a levegőztetést.
 • Megfelelő páratartalom
 A jó komposzt harmadik alapkövetelménye, az ideális páratartalom. Ha a komposztált anyag páratartalma alacsony, a folyamat lelassul, vagy akár teljesen leáll. A túlzott páratartalom nem kívánatos rothadást eredményezhet, mely kellemetlen szagot áraszt. Ne felejtsük el, hogy az anyag egy zárt komposztálóban a segítségünk nélkül nem jut nedvességhez. Ezért rendszeresen ellenőrizze a páratartalmat és szükség esetén nedvesítse az anyagot (ráöntéssel vagy magas nedvtartalmú anyaggal), vagy csökkentse a  szárazabb anyagok behelyezését. A megfelelő nedvességtartalmat kézzel ellenőrizhetjük. Ha az anyagot markunkban összenyomjuk, és csak néhány csepp jelenik meg tenyerünkben, akkor megfelelő a nedvességtartalom.

Ha a komposzt megérett
Az érett komposzt sötétbarna színű, összeesett, porhanyós szerkezetű, szaga jellegzetesen az erdei talajéhoz hasonlít. A komposzt érettségét csírázási teszttel is ellenőrizhetjük: egy kis edénynyi rostált, nyirkos komposztot vetőmaggal szórunk meg, és ha a hét folyamán a magok csírázni kezdenek, a komposztot használhatjuk kertünkben is.
 
Sikeres komposztálást kívánunk!
 
Szerző: Czinger Erik / JRK Waste Management
 

Cím:
8053 Bodajk,
Petõfi Sándor u. 60.
Telefon:
22/410-001
www.bodajk.hu
bodajkpm@t-online.hu