Telefon: 22/410-001

Bodajk

Cselekedjünk helyesen

A biohulladék elkülönítése és kezelése
Egy magyarországi lakos átlagos éves hulladéktermelése meghaladhatja a 430 kg-ot. Ennek akár 45%-a is állhat biohulladékból (településenként ez a szám 40-70% között mozog), amit főleg a kertekben levágott fű, levelek, ágak, gyümölcsök, növényi hulladék, faforgács, konyhai hulladék tesz ki. A hulladék elégetése vagy illegális helyeken való lerakása veszélyes és törvénybe ütköző. Hasznosítsa megfelelően nyersanyagait, trágyázza kertjeit komposzttal, ne költsön mesterségesen előállított műtrágyára.
A komposztálás az emberiség legősibb és legelterjedtebb hulladék felhasználási módja, amely erősíti és optimalizálja a talajban lezajló mikrobiológiai folyamatokat. A különféle biológiailag lebomló anyagok komposztálása minőségi szerves trágya - komposzt - keletkezését eredményezi.
A komposztálás természetes folyamat - a szerves anyagok humusszá való lebomlását a mikroorganizmusok tevékenysége teszi lehetővé.
 
Miben komposztáljunk?
Komposztáló edény – tökéletes társ a komposztálásban. Újrahasznosított műanyagból készül, aljzat nélkül (így közvetlen kapcsolatban áll a talajjal, hozzáférést biztosítva a mikroorganizmusoknak, hangyáknak, földigilisztáknak). A tetején zárható fedél található, amivel szabályozhatjuk a levegőáramlást. Az oldalsó ajtók a kész komposzt kivételét szolgálják, a falakon megtalálható lyukak pedig az anyagok megfelelő szellőzését.
A megfelelő komposztáló kiválasztásához három alapvető feltételt vegyen figyelembe: az alapanyag minőségét (ideális esetben magas sűrűségű polietilén) – ami a komposztáló stabilitását és hosszú élettartamát szavatolja; súly (hány kiló műanyagból állították elő) – a jó stabilitást és a belső nyomás miatti törés elkerülését szolgálja; a levegőztető lyukak száma – amely meghatározza a komposztálás tökéletességét és gyorsaságát. A folyamatos fejlesztések és a technológiák javítása jó eredményű, minőségi komposztálást tesz lehetővé.
 
Hogyan komposztáljunk helyesen?
A komposztálás során fontos, hogy csökkentsük az anyag méretét, azt zúzzuk össze. Ha a zúzott kerti hulladékot a komposztálóba tesszük, sokkal gyorsabban kapunk értékes, tápanyagban gazdag komposztot. A kerti aprítók által zúzott hulladékot akár talajtakaróként is használhatjuk a fák alatt, így megvédjük a fákat a kiszáradástól, korlátozzuk a gyomnövények növekedését, és javítjuk a talaj minőségét. A kerti aprítók használatának egyik nem elhanyagolható oka, hogy Magyarországon évekig elégették a kerti hulladékot - mint például a faágak és vágott fű - viszont ez ma már nem lehetséges. További elvek közé tartozik az anyagok megfelelő aránya, megfelelő levegőztetés és az elegendő nedvességtartalom.
 
Eredmény
A komposzt kiváló szerves trágya, mely visszajuttatja a talajba az értékes tápanyagokat. Az érett komposztot számos célra lehet használni, például a tavaszi zöldségfélék ültetésekor, vagy virágágyásokban és cserepekben, így elősegíthetjük a talaj és a növények termékenységét biztosító tápanyagok megfelelő mennyiségének elérését.
 Nagyobb mennyiségű komposztot tegyünk a gyümölcs- és díszfák alá. A komposzt képezte réteg pozitívan befolyásolja az esővíz felszívódását és a talaj állagát. Az érett komposzt felhasználható új kertek vagy udvarok kialakításakor is.
A komposztáló edényeknek számos előnye van.
- A komposztálás idejét akár felére csökkentheti a hagyományos megoldásokhoz képest.
- Szabályozza a nedvességtartalmat, hőmérsékletet, a fény és a levegő bejutását.
- Helyet szabadíthat fel a kertjében (a kevésbé esztétikus halmok helyett).
- Esztétikus látványt kölcsönöz kertjének. Megszűnteti a kellemetlen szagokat, melyek odavonzhatják az állatokat, rovarokat is.
- A szemétszállítás költségei csökkenhetnek, a hulladék mennyiségének csökkenésével párhuzamosan (a konyhai hulladékok kb. 30%-a komposztálható).
- A szerves hulladékot hasznosíthatja, ezáltal komposztot nyerhet, amely kiváló forrása a tápanyagoknak.
 
A komposztáláshoz sok sikert kívánunk!
 
Szerző: Czinger Erik / JRK Waste Management
 

Cím:
8053 Bodajk,
Petõfi Sándor u. 60.
Telefon:
22/410-001
www.bodajk.hu
bodajkpm@t-online.hu