Telefon: 22/410-001

Bodajk

A komposztálás előnyei

A komposzt értékes kincs, felhasználható konyhakertekben; a virágágyások, pázsitok, a szobanövények virágföldje számára egyaránt.

Komposztáláskor nem teszünk mást, minthogy minél kedvezőbb feltételeket teremtünk a talajban lakó milliárdnyi kisebb-nagyobb élőlénynek áldásos tevékenysége folytatásához.

A keletkező humusz javítja a talaj szerkezetét, ezzel megvédik a talajt az eróziótól, javítják víz- és hőháztartását. A komposzttrágyázás hatása tovább tart, mint a szerves trágya hatása. A komposztálás során az anyagban lévő kártevők, kórokozók elpusztulnak. A komposzt teljes értékű táplálék a növényeknek, melyből a nehezen oldódó ásványi tápanyagok, mikroelemek folyamatosan felvehetőek számukra. Szerkezetesebbé, porhanyósabbá, levegősebbé, kövérebbé teszi a talajt.

 A komposztálódás során a kiindulási alapanyagok – a zöld javak – teljesen lebomlanak. (Az elmondottak így meg is magyarázzák, miért nevezik ezeket az alapanyagokat hulladék helyett zöld javaknak). A háztartási hulladékok mennyisége csökken, így a hulladéklerakókat is tehermentesíteni tudjuk. A komposztálás során tehát a "technológiát" maga a természet biztosítja, számunkra egyetlen feladat marad; tisztelettudóan háttérbe vonulni.

Cím:
8053 Bodajk,
Petõfi Sándor u. 60.
Telefon:
22/410-001
www.bodajk.hu
bodajkpm@t-online.hu