Telefon: 22/410-001

Bodajk

Fenntartható fejlődés

„A fenntartható - harmonikus - fejlődés a fejlődés olyan formája, mely a jelen
igények kielégítése mellett nem fosztja meg a jövő generációját saját
szükségleteik kielégítésének lehetőségétől.”
 
A fenntartható fejlődés lényege, hogy a fejlődés folyamatában tudatosan egyensúlyra kell törekedni az élet minden területén. Olyan fejlődésre van szükség, amely úgy elégíti ki a jelen nemzedékek igényeit, hogy az ne veszélyeztesse a jövő generációk életfeltételeit. 
A fenntartható fejlődés szemléletmódját tükrözik az EU hulladékgazdálkodási stratégiájának irányelvei, melyekből a legfontosabbak a következők:
  • A megelőzés elve, amely a következő hatásokkal jár: Minden esetben a hulladék-kibocsátás csökkentése a cél. Köztudott a hulladéktermelést nem lehet megszüntetni, azonban csökkenteni és mérsékelni lehet. Ennek egyik legésszerűbb formája a tudatos fogyasztás (csak rajtunk múlik). Például: A visszaváltható, környezetbarát, több utas csomagolást vedd! Vásárolj utántöltő, nagyobb kiszerelésű termékeket! Javítsd meg dolgaidat, mielőtt újat vennél! Amire nincs szükséged, add oda másoknak!
  • A második elv magában foglalja a keletkezett • hulladék hasznosításának követelményét (újra használat, újrafeldolgozás). Hulladékaid 75%-a hasznosítható: kezd a papír gyűjtésével, majd komposztáld a szerves hulladékokat! Ez jelentősen csökkenti a hulladék mennyiségét azáltal, hogy azokat nem kell elszállítani és a hulladéklerakón tárolni, ártalmatlanítani. Gyűjtsd külön az üveget, műanyagot, fémeket! Helyezd el ezeket hulladékudvarban, gyűjtőszigeteken, vagy esetleg az otthoni szelektív gyűjtőben!
  • A végleges ártalmatlanítás optimalizálása alapelvként azon hulladékokra vonatkozik, amelyeket nem lehet újrahasználni vagy újra feldolgozni. A legelterjedtebben alkalmazott módszerek a rendezett lerakás és a termikus ártalmatlanítás.


Cím:
8053 Bodajk,
Petõfi Sándor u. 60.
Telefon:
22/410-001
www.bodajk.hu
bodajkpm@t-online.hu