Telefon: 22/410-001

Bodajk

Az ember a legfontosabb a honvédelem fejlesztésében

Fejér Megyei Kormányhivatal
2019-10-14 07:46:46

A honvédelem nemzeti, össztársadalmi ügy – mondta dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter Székesfehérváron, a Fejér Megyei Kormányhivatalban, ahol a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programról tartott előadást.
 
Az eseményen dr. Simon László kormánymegbízott, a Fejér Megyei Védelmi Bizottság elnöke köszöntő beszédében utalt arra: Székesfehérvár központi szereppel rendelkező, igazi katonaváros, hiszen itt alakult meg a Magyar Honvédség Parancsnoksága, valamint a Dunántúl önkéntes területvédelméért felelős MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred.  Itt hozzák létre azt a többnemzeti hadosztály-parancsnokságot is, amely biztosítja Magyarországnak és térségének a békét, a biztonságot. Ez a közigazgatás, a védelmi igazgatás számára is kihívásokat jelent, s a megyei védelmi bizottságot arra kötelezi, hogy a legmagasabb szinten végezze tevékenységé. Dr. Simon László kiemelte: nagyon fontosnak tartja a honvédséggel való jó szakmai együttműködést, amelynek hagyománya van. Erre példaként említette, hogy a Fejér Megyei Védelmi Bizottság őszi ülését a Magyar Honvédség Parancsnokságán rendezik meg. 
Az általános iskolások hazaszeretetre, valamint hadtörténeti és honvédelmi ismeretekre nevelésében Fejér megye élen jár a Pákozdi Katonai Emlékparknak, illetve a honvédség és társadalom kapcsolatát erősítő, civil szervezetek elhivatott munkájának is köszönhetően – mondta a kormánymegbízott. A védelmi bizottság erkölcsileg és anyagilag is támogatja az ifjúság hazafias, honvédelmi nevelését, és segíti, hogy a megye távolabbi településeire is eljussanak „a Hazafiság Iskolája” programjai – fogalmazott dr. Simon László.
 
Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter előadásában kiemelte: a gyorsan változó biztonsági környezetben Magyarországnak önállóan is készen kell állnia arra, hogy megvédje magát. A NATO elvárásai szerint is katonai értelemben felkészült tagállamokra van szükség, hogy ezáltal az egész szervezet erősebbé váljon. A veszélyek közül kiemelte a migrációs válságot, a terrorizmust és a törékeny nyugat-balkáni békét, valamint a súlyos fegyveres konfliktust Ukrajnában. A legfontosabb érdekünk, hogy környezetünkben béke és biztonság legyen – hangsúlyozta dr. Benkő Tibor, s hozzátette: mindig készen kell állnunk arra, hogy azt az értékrendet, kultúrát, amelyet Szent István óta elődeink megteremtettek, megőrizzük, megvédjük. 
 
Ezért döntött úgy a kormány, hogy Magyarországnak szüksége van egy erős, hazája iránt elkötelezett, jól kiképzett, felkészített katonákból álló, kiváló technikai eszközökkel felszerelt honvédségre. Így tudjuk a békét és a biztonságot garantálni – emelte ki a tárcavezető.
 
Dr. Benkő Tibor hangoztatta: a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program középpontjában az ember, a katona áll, ugyanakkor a haderőfejlesztés terén haderőnemenként és képességenként a huszonegyedik század kihívásait kezelni képes technikai eszközöket kell beszerezni. A kor kihívásainak megfelelni képes, a régió egyik legütőképesebb hadseregét akarjuk létrehozni – egészítette ki. A modern magyar honvédség felépítését, megerősítését szolgálja az új katonai életpálya-modell és a sokszínű ösztöndíj-rendszer is.
 
A tárcavezető rámutatott: a honvédelem nemzeti, össztársadalmi ügy, amely minden magyar állampolgárnak kötelessége, mindenkire feladatok várnak a saját szakterületén. Be kell vonni a feladatokba a honvédelem ügye iránt elkötelezett civileket is, ezért jött létre a területvédelmi elven szerveződő önkéntes tartalékos rendszer. Míg 2010-ben 17 tartalékos volt, jelenleg már csaknem 9000 fő szolgál önkéntes tartalékosként. A célok közé tartozik, hogy minden járásban megalakuljon egy önkéntes tartalékos század, továbbá, ezzel párhuzamosan, a hivatásos vagy szerződéses katonák létszáma is jelentősen emelkedjen a következő években – közölte.
 
A fejlesztések nemcsak a honvédségről szólnak, hanem az egész ország gazdasági érdekeit is szolgálják – mondta dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter, s hozzátette: nagy hangsúlyt fektetnek a hadsereg és a társadalom kapcsolatára is, így például a honvédelmi oktatásra, illetve a hazafias nevelésre. A kadétprogramhoz több mint ötven középiskola csatlakozott.  Az elkötelezett és tehetséges fiatalok támogatására szolgálnak a különböző honvédelmi ösztöndíjak, de nagyon népszerűek a honvédelmi táborok, s a különböző sportesemények, haditornák is.
 
 
 
 
 
 
 
 
Fotó: Ruzsa István / honvedelem.hu / HM

Cím:
8053 Bodajk,
Petõfi Sándor u. 60.
Telefon:
22/410-001
www.bodajk.hu
bodajkpm@t-online.hu