Telefon: 22/410-001

Bodajk

Mária-napi búcsú Bodajkon

„Magasztalja lelkem az Urat [...] mert tekintetre méltatta alázatos szolgálóleányát!”
2019-09-19 09:16:23


Tisztelt Olvasó!

Az idei búcsút nagy várakozás előzte meg, hiszen sokan tudják és már olvasták, hogy a Bodajki kegyhelyen idén áprilisban elkezdődtek a felújítási és bővítési munkálatok. Ezért a búcsút, a megszokottól eltérően szerényebb helyszínen tudtuk megünnepelni. Így a Segítő Szűzanya-napjára a felkészülést már az ünnep előestéjén megkezdtük. Nagy öröm volt számomra megtapasztalni a segítő, szorgos kezek erejét.

Mórocz Tamás plébános nagy szeretettel és ünnepi szívvel fogadta a környék településeiről és az egyházmegye határain túlról is érkező zarándokokat.

Az idei búcsút, a kegyhely plébánosának megnyitó imádsága nyitotta meg, a zarándokok közös imádságával.
Délután, keresztutat jártunk a zarándokokkal a kálvárián. Az idei nyitó szentmisét Mons. Kertész Péter Csepel-Belváros plébánosa mutatta be a koncelebráló papsággal közösen. A szentmise zárásaként körmeneten vettünk részt és éjfélig virrasztottunk. A szentségimádással egybekötött elmélkedéseket a Bodajki Prohászka Imaszövetség tagjai kezdték, majd a Fehérvárcsurgói Kaszap István Imaközösség, a Magyaralmási Tárt Kapuk Imaközösség, és a ferences harmadrend csoportjai folytatták. Az éjféli szentmisét Horváth József nyugalmazott plébános cereblálta.

Másnap, az ünnep legfőbb eseményén, a püspöki szentmisén, Mórocz Tamás atya köszöntötte a főpásztort és a megjelent zarándokokat. Megköszönte, hogy az építési és felújítási munkák ellenére idén is sokan eljöttek a bodajki Szűzanyához hálát adni és meghallgatásokért imádkozni. Főpásztorunk, Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, kiemelte ünnepi beszédében a Szűz Anya alakját, mint az „első” tanítványt, aki tökéletesen követte azt az igazságot, és utat, amit Jézus hirdetett. A főpásztor biztatta a jelenlévő zarándokokat Isten Szavának meghallására, ahogy a Boldogságos Szűz Anya is meghallotta Isten küldöttének szavát, és amire így tudott válaszolni „legyen nekem a Te Igéd szerint.”

A szentmisét követően - a főpásztor vezetésével-, a budaörsi és tatabányai iskolások, a hívekkel és papsággal közösen imádkoztak a kegytemplom előtt álló Magyar Szent Család- szobornál a magyar családokért, hazánkért. Végül bevonultunk a Segítő Szűz Mária- kegyképéhez, hogy együtt adjunk hálát a főpásztorral. Délután József atyával újra végig járhattuk Jézus Krisztus szenvedésének Via Crucis-át.

Tamás atya a búcsúi záró szentmisében vázolta a Bodajki Segítő Szűz Mária kegytemplom és környékén zajló nagyszabású beruházást. A felújítás reményeink szerint a jövő évben befejeződik be. A következő búcsúünnepen már együtt imádkozhatunk kegyhelyünkön.

Mint e rövid beszámoló írója, lelki élményekkel gazdagodva adok hálát a Mindenható Atyának mindazért a kegyelemért, amit a Segítő Szűz Anya közbenjárására sugároz felém ezen ősi kegyhelyen.
Imádságos szeretettel zárom gondolataimat, hálát adva a búcsú kegyelmi ajándékaiért!
 
Oravecki Attila, bodajki káplán
Fotók: Kaposi Zsolt
 
A képre kattintva galéria nyílik.
 
{gallery_251}

Cím:
8053 Bodajk,
Petõfi Sándor u. 60.
Telefon:
22/410-001
www.bodajk.hu
bodajkpm@t-online.hu