Telefon: 22/410-001

Bodajk

Szent István-napi ünnepség Bodajkon

 
 
 
2018-08-28 11:00:35
Szent István napja a magyarság egyik legjelentősebb ünnepe. Több településen ünnepségsorozattal tisztelegnek államalapító és a keresztény értékeket megalapozó Árpád-házi királyunk előtt. Bodajkon a hagyományokhoz híven augusztus 19-én, a nyitott templomok éjszakájával vette kezdetét a kétnapos programsorozat.

A Kegytemplomban megrendezett programokat a SzívHang Kórus ünnepi koncertje nyitotta meg, melyet Mórocz Tamás plébános atya zongorajátéka követett.  A rendezvény alkalmával a templom egyébként zárt részei mindenki által megtekinthetőek voltak: templomtorony, harangok, kripta, rendház és a pince. Az utóbbiban beszélgetéssel egybekötött misebor kóstolására is lehetőség nyílt, illetve a hamarosan megújuló Kegyhely tervbemutatója is ismertetésre került. Az Élet-Kép-Tárban a Bodajki Helytörténeti Egyesület szervezésében Peske-Spányi állandó kiállítása várta a látogatókat.

Augusztus 20-án a Kegytemplomban megtartott ünnepi szentmisével és kenyérszenteléssel kezdődtek a programok. Ezt követően a „A magyar Szent Család bodajki zarándoklata” szobor avatásának kétéves évfordulója alkalmából ünnepélyes koszorúzásra került sor. Wurczinger Lóránt polgármester ünnepi beszédét követően a jelenlévők elhelyezték koszorújukat. A Szózat közös eléneklése után a zarándokudvarban szeretetvendégség várta az ünneplőket. Az ebéd elkészítését ezúton is köszönjük a BAK Kft.-nek, a borok felajánlását pedig Rácz Lászlónak.

A programok délután fél ötkor folytatódtak az ünnepi torta megérkezésével, melyet Wurczinger Lóránt polgármester, Mórocz Tamás plébános atya, Bodó Józsefné, a Nyugdíjas Klub elnöke, és Rácz Alajosné, a Rozmaring Nyugdíjas Táncsoport vezetője közösen vágott fel és osztotta szét a jelenlévők között. A tortát ezúton is szeretnénk megköszönni Rézmann Józsefné Éva néninek, aki már negyedik éve örvendezteti meg a rendezvényre kilátogatókat szebbnél szebb és finomabb tortáival. A színpadi programokat a Rozmaring Nyugdíjas Tánccsoport nyitotta meg, majd a Beloianniszról érkező Pyrgos Görög Zenekar és Görög Néptánc Együttes lépett színpadra. Műsoruk során hagyományos görög népzenével, a bouzouki felejthetetlen hangjával, koreografált néptáncokkal, tányértöréssel, és egy kis táncházzal keltették életre a görög nemzeti kultúrát és a mediterrán táj hangulatát. Az őket követő csákvári Gyémánt Gospel Kórus Istent dicsőítő dalaikkal tette még ünnepélyesebbé a rendezvényt. Ezt követően a Csámborgó Zenekar koncertje következett, kiknek repertoárjában nem volt hiány a különböző zenei műfajokkal összegyúrt népdalokból és versekből. A színpadi programokat a 3FALU BANDA hangulatos, népzenei előadása zárta.

A produkciók után este kilenc órakor az ünnepre összeállított harangjátékkal egy időben elindult a látványos tűzijáték a Kálváriáról, amit sok bodajki lakos csodálhatott meg a város különböző pontjairól.
 
Fotó: Kaposi Zsolt,Tálai Valéria, Keserű Gergő
 
A képre kattintva galéria nyílik.
 
{gallery_195} 

Cím:
8053 Bodajk,
Petõfi Sándor u. 60.
Telefon:
22/410-001
www.bodajk.hu
bodajkpm@t-online.hu