Telefon: 22/410-001

Bodajk

X. Városnapok

 
 
2018-07-23 10:16:22
 
Bodajk várossá nyilvánításának 10. évfordulója alkalmából az idei évben háromnapos programsorozat várta a helyi és környező településekről érkező érdeklődőket.
 
A rendezvényt a Bodajki Polgármesteri Hivatalban megtartott ünnepség nyitotta meg. A Himnusz közös eléneklését követően Wurczinger Lóránt polgármester köszöntötte a megjelent vendégeket. Ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy őseink kitartása, küzdeni tudása nem múlt el nyomtalanul, hiszen örökségük tovább él mindnyájunkban és megjelenik településünk történelmi pillanataiban is. Erre minden bodajki méltán büszke, hiszen ez közös siker, minden ember közösen elért eredménye, amely a várossá nyilvánításban csúcsosodott ki.

Ezt követően a testvértelepülések megjelent polgármesterei, elsőként Roland Kern, Rödermark város, majd Józef Knapik, Plesna város polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Az ünnepi beszédek sorát az önkormányzat által újonnan alapított és odaítélt díjak átadása követte, melyeket Wurczinger Lóránt polgármester, Dimovicsné Trádler Hajnalka alpolgármesterrel közösen nyújtotta át a kitüntetettek részére.

Elsőként Spányi Antal megyés püspök vehette át a Bodajk Város Díszpolgára Peske-Spányi Díjat kiemelkedő lelkipásztori szolgálatáért, valamint a város kulturális és épített öröksége fennmaradásáért végzett tevékenységéért.

Dreska Istvánné a bodajki általános iskola nyugalmazott pedagógusa Bodajk Város Önkormányzat Winkler Mihály Díjában részesült több évtizedes pedagógusi munkája elismeréséért.

Kiss Gáborné nyugalmazott óvodapedagógus Bodajk Város Önkormányzat Winkler Mihály Díját vehette át több évtizedes önzetlen és példaértékű óvodapedagógusi munkájáért.

Nagy Zsuzsanna Bodajk Város Önkormányzat Móró Mihály Díjában részesült az ünnepek, rendezvények dekorációjának elkészítésében vállalt tevékeny részvételéért.

Zugor Jenőt az önkormányzat Bodajk Város Önkormányzat Móró Mihály Díjában részesítette embertársa életének megmentése során tanúsított példaértékű segítségnyújtásáért.

Az ünnepségen köszöntötték Kiss Jánosnét is, aki áprilisban a Székesfehérváron megrendezett Megyenapon a Fejér Megyei Önkormányzat által adományozott Pápay Ágoston Díjat vehetett át. A kitüntető díjak átadását követően oklevelek kiosztására is sor került, melyeket Wurczinger Lóránt polgármester Dimovicsné Trádler Hajnalka alpolgármesterrel nyújtott át elsőként a testvértelepülések polgármesterei, Roland Kern és Józef Knapik részére, majd Bodajk városi rangjának elnyerése érdekében végzett kiemelkedő tevékenységéért Bodri Sándor Ferenc volt tanácselnök, illetve Zagyva Lajosné, Oszlánszki Zsolt és Almádi István volt polgármesterek számára.
Wurczinger Lóránt polgármester pohárköszöntője után a vendégeket állófogadás várta.
 
A programok Aranyosi Péter előadásával folytatódtak a Moziban, ahol teltház várta a közkedvelt humoristát. Az előadás után a tónál felállított rendezvénysátorba várták a közönséget, akiket Dj Bóli, majd az est sztárvendége, a Happy Gang egykori tagja, Cory szórakoztatta hajnalig.
 
A második napon változó helyszíneken, számos kiegészítő programokon vehettek részt az érdeklődők. Volt többek között városnapi túra a Gaja-völgy Egyesület szervezésében, pörköltfőző-verseny a Tónál, sakkverseny a Moziban a Bodajki Sakk Egyesület szervezésében, illetve kispályás gyerek kupa a Bodajk SE közreműködésével. A gyermekeket is sokszínű programok várták. Ugrálhattak az ugrálóvárban, felülhettek a körhintára, a Széna Egyesület kézműves foglalkozással, arcfestéssel és csillámtetoválással készült, de volt még lehetőség a népi fajátékok kipróbálására is.
A délutáni programokat a Bodajki Polgármesteri Hivatal Tanácskozó termében Knauzné Kiss Klára és Deák Ildikó kiállítása, illetve „Bodajk-Szóban és a képekben” című kiadvány bemutatója nyitotta meg. A köszöntőt követően Wurczinger Lóránt polgármester, a könyv ötletgazdája Dr. Bakonyi István és a tördelésért felelős Salgói János mesélt a kiadvány történetéről, és létrejöttének motivációjáról.
A rendezvénysátorba sokszínű, minden korosztályt átívelő programok várták az érdeklődőket. Elsőként Kovácsovics Fruzsina hívta interaktív utazásra a gyermekeket, akik együtt mókáztak és énekeltek az énekessel. Majd Morvai Dani és Sihell Vanessza lépett színpadra, akik a sokak által ismert slágerekkel szórakoztatták a közönséget. A város elöljárójának és a testvértelepülések polgármestereinek köszöntője után a főzőverseny eredményei kerültek kihirdetésre. A díjakat Ivanics Tamás képviselő nyújtotta át a nyerteseknek. A versenyen harmadik helyezést ért el a „A Nagy Négyes” csapata, második lett a „Hús” csapat, első helyen végzett a „Laci konyhája” csapata. Az eredményhirdetést követően a fiatalok körében közkedvelt Rico és Miss Mood lépett színpadra, akik ismert dalaikkal megteremtették a nap további hangulatát. A fellépők sora azonban itt még nem ért véget, hiszen az este az Eleven Hold élő koncertjével folytatódott. Nem maradhatott el az évről évre nagy közönséget vonzó motoros bemutató sem, Végh Tamás „Tompi” és Boros Bence közreműködésével. A produkció után a New Level Empire teremtett fergeteges hangulatot, majd a nap méltó befejezéseként kezdetét vette a hajnalig tartó utcabál a Tutti Zenekarral.
 
A rendezvény harmadik napján a programokra kilátogatókat kézműves és kirakodó vásárosok várták. A röplabdapályán bárki kipróbálhatta az íjászatot a Peytu Hagyományőrző Egyesület Bodajki Csoportja segítségével. A nap folyamán nagy volt az érdeklődés az Élet-Kép-Tárban is, ahol a Bodajki Helytörténeti Egyesület Spányi Béla és Peske Géza alkotásaiból álló kiállítását tekinthették meg az érdeklődők. A gyermekeket ugrálóvár, körhinta és lovaskocsizás várta. A programok sora a Magyar Királyi Kardforgatók Rendjének látványos lovagi bemutatójával kezdődött. Ezt követően a színpadon a sokak által várt chilievő-verseny vette kezdetét, melyen a közönség biztatása közepette öt bátor jelentkező küzdhetett meg a tíz különböző erősségű nyers chilipaprikával. A nyertes Kovács Zsombor bodajki lakos lett, aki egy oklevéllel, egy kupával és csípős élményekkel térhetett haza. Ezt követően elsőként a helyi és környékbeli csoportok vették át a főszerepet. A Bodajki SzívHang Kórus Egyesület, a Rozmaring Nyugdíjas Tánccsoport, az Isztimérről érkező Edelweiss Német Nemzetiségi Kórus, illetve a 3FALU BANDA és a 3FALU Táncműhely műsorát is láthatta a közönség. A Bodajki Törpe-Ovi német nemzetiségű néptánc bemutatója szintén üde színfoltja volt a programoknak. A harmadik nap sem maradhatott sztárfellépő nélkül, Varga Miklóst köszönthették a jelenlévők. A programok sokszínűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a testvértelepülésekről érkező német és lengyel csoportok is bemutatkoztak a bodajki közönségnek. A Plesna Kistérségi Fúvószenekar, a Plesnioki Énekegyüttes és a rödermarki Jazzklub Trio is színpadra lépett. A „Teli Kamra” Gazdasszonykör jóvoltából pedig lengyel tradicionális ételeket is kóstolhattak a rendezvényre kilátogatók. A háromnapos programsorozatot látványos Vízijáték és a Strikers koncertje zárta.

Köszönjük minden támogatónak az önzetlen, segítőkész munkáját, amivel hozzájárultak a rendezvény sikerességéhez!
 
 
A képre kattintva galéria nyílik.
 
{gallery_193}   

Cím:
8053 Bodajk,
Petõfi Sándor u. 60.
Telefon:
22/410-001
www.bodajk.hu
bodajkpm@t-online.hu