Telefon: 22/410-001

Bodajk

Jankovich Ferencre emlékeztünk a Magyar Kultúra Napján

 
 
 
2018-01-25 16:05:51
A Magyar Kultúra Napját 1989 óta ünnepeljük, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban január 22-én fejezte be a Himnusz kéziratát.  Az évfordulóval kapcsolatos felelevenítések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.

Megteltek a helyek a Bodajki Református templom gyülekezeti termében, ahol zenés ökumenikus istentiszteleten és irodalmi előadáson vehettek részt az érdeklődők. A vendégeket Sallayné Sziki Judit református lelkész köszöntötte, aki beszédében a mai békétlen világ ellenére a béke fontosságát emelte ki. A közös igehirdetést követően Horváth József plébánossal áldást osztottak a jelenlévőkre.

Az ünnepi liturgia után a Magyar Kultúra Napja alkalmából Bakonyi István, József Attila-díjas irodalomtörténész közreműködésével Jankovich Ferenc Kossuth-díjas íróra, költőre emlékeztünk. Életművét prózai alkotásainak gazdag sora-társadalmi történelmi regények, háborús napló, memoár, népszerű irodalomtörténet és műfordításai-teszik teljessé. A művész életének felidézésében segítségünkre voltak a költő lányai, Krisztina és Júlia, illetve unokatestvérük Győry Franciska színművész. Visszaemlékezéseik és felolvasásaik révén fény derült többek között Jankovich Ferenc településünkhöz való kötődésére, miszerint a II. világháború idején Bodajkon tartózkodott, illetve itt látott napvilágot a „Csepp a tengerben” című alkotása is. A mű Bodajk, és a bodajkiak életébe nyújt betekintést a II. világháború idején. Az előadást háborús naplója részleteinek és prózai alkotásainak felidézése tette még színesebbé, melynek köszönhetően a közönség nem csak új ismeretekkel, de új élményekkel is gazdagodott.

Az est kötetlen, jó hangulatú beszélgetéssel és szeretetvendégséggel ért véget.
 
A képre kattintva galéria nyílik.
 
{gallery_171} 
 

 

Cím:
8053 Bodajk,
Petõfi Sándor u. 60.
Telefon:
22/410-001
www.bodajk.hu
bodajkpm@t-online.hu