Telefon: 22/410-001

Bodajk

Megújul a Bodajki Segítő Szűzanya kegyhely

 
 
 
 
2017-11-02 15:23:19
Magyarország Kormánya Kegyhelyünket a Székesfehérvári Egyházmegyén keresztül 500 millió forintos vallásturisztikai támogatásban részesítette. A tervek bemutatására 2017. október 8-án, a magyarok nagyasszonya napján, ünnepélyes keretek között került sor. Az eseményen a város és térség vezetőin kívül Soltész Miklós, egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, és a beruházásokban résztvevő cégek is részt vettek.
 
Wurczinger Lóránt polgármester szerint nem mindennapi, és egyben ünnepélyes alkalom, hogy a projekt megnyitóján egyszerre volt jelen Spányi Antal megyés püspök és Soltész Miklós államtitkár. Beszélt Mórocz Tamás plébános atyáék jövőbeni tervéről, mely szerint egy zarándokok befogadására alkalmas szálláshely kerülne kialakításra, ahol az ide érkező egyházturisták megfelelő ellátásban részesülnének. Elmondta, "bízik abban, hogy az egyházi beruházások és fejlesztések kapcsán, illetve a turisták által idehozott pénzösszeg segítségével a civil szféra is olyan lépéseket tud tenni, amellyel a szolgáltató és vendéglátó szektor fellendíti településünket.”

Az ünnepi szentmisét Spányi Antal megyés püspök celebrálta. Elmondta, hogy „Bodajk a megnyert támogatással hatalmas lehetőséget kapott a magyar nemzet életében több mint ezer éve jelen lévő kegyhely korszerűsítésére. Vizesblokkal, közösségi terekkel biztosítani tudja majd a nyugodt elmélyülést és a hívek méltó fogadását. Az ország legrégibb olyan zarándokhelye, ahova összegyűltek az emberek imádkozni, köztük Szent István is családjával.

Soltész Miklós államtitkár beszédében elmondta: az elnyert támogatást Szent István királynak, püspök atyának, a város vezetőjének, képviselőinek, az emberek törekvésének és a kormánynak köszönhetjük. Kifejtette, hogy ez a pénz a közös magyarság keresztény szent helyeinek felvirágoztatása mellett kifejezése annak is, hogy az Egyházak ahogy a múltban, úgy a jelenben is olyan értéket őriznek és képviselnek, ami része a magyar nemzet szellemi és lelki örökségének.

Az ünnepi szentmise utáni tájékoztatón a projekt részletes bemutatására került sor, melynek kivitelezését a budapesti székhelyű Konstruma Kft. nyerte meg. A tervek több területet érintenek, beleértve a kegytemplom előtti teret, a kegytemplomot, a zarándokudvart és a Kálváriát. A munkaprogramot Dr. Oláh M. Zoltán a Kft. ügyvezetője ismertette. Beszélt többek között kiállítótér létesítéséről, a zarándokudvar változásáról, miszerint a falak lebontása a kinyitást fogja jelenteni, a környezet fejlesztése pedig az elmélyülést segíti majd elő. A tervező csoportot Várhidi Tamás építészmérnök, irányító, tervező vezeti.

A jelen lévők tájékoztatást kaptak azzal kapcsolatban is, hogy elkészült a mellékoltár teljes feltárása és restaurálása. Az Assisi Szent Ferenc mellékoltár rekonstrukcióban fogja megkapni ugyanazt a festést, amit a Nepomuki Szent János oltár. Az orgona is megújul, melynek eredményeképpen koncertezésre is alkalmassá válik majd, felújítását a pannonhalmi Portatív Bt. végzi.

Az ünnepség keretei között Dimovicsné Trádler Hajnalka alpolgármester asszony és Stumpf Ferencné, a Katolikus Karitász bodajki csoportja nevében defibrillátort ajándékozott az egyházi közösség részére. A jelenlévők ezután megtekinthették Keserű Gergő fotóiból álló kiállítást a zarándokudvar folyosóján.

Mórocz Tamás plébános atya elmondta: „a 2018-as év az építkezés éve lesz, az átadásra a tervek szerint 2019. tavaszán kerül majd sor, mely után egy olyan közösségi tér jön létre, mely nyitottá válik mindenki számára. Reméli, hogy nem csak a hívő embereket fogja szolgálni, hanem a bodajki közösséget is, mely joggal mondhatja magáénak a kegyhelyet.”
 
A képre kattintva galéria nyílik.
 
{gallery_148} 

Cím:
8053 Bodajk,
Petõfi Sándor u. 60.
Telefon:
22/410-001
fax:
22/410-031
www.bodajk.hu
bodajkpm@t-online.hu