Telefon: 22/410-001

Bodajk

Szent István-napi ünnepség Bodajkon

 
 
 
2017-08-22 12:12:24
A hagyományokhoz híven augusztus 19-én kezdetét vette a Szent István-napi ünnepséghez kapcsolódó programok sorozata. Kozma Ferenc közreműködésével a népszerű Töri-est keretein belül két híres professzor várta a történelem iránt érdeklődőket. 17.30-ra megtelt a Polgármesteri Hivatal Tanácskozó terme. A meghívott vendégek, Prof. Dr. Sashalmi Endre és Prof. Dr. Bagi Dániel olyan érdekes témákkal készültek, mint „A keresztény Európa Szent István korában”, illetve „Szent István és a magyar állam születése”. Az előadások után elkezdődött a nyitott templomok éjszakája, ahol Major László orgonista gyertyafényes orgonakoncertje varázsolta el a közönséget. A rendezvény alkalmával a kegyhely egyébként zárt részei mindenki által megtekinthetőek voltak (templomtorony - harangok, kripta, rendház, pince). Az Élet-Kép-Tár régészeti kiállítással várta a látogatókat.
Augusztus 20-án a kegytemplomban megtartott ünnepi szentmisével és kenyérszenteléssel kezdődtek a programok. Ezt követően a „A magyar szent család bodajki zarándoklata” szobor felavatásának egy éves évfordulója alkalmából ünnepélyes koszorúzásra került sor. A Himnusz közös eléneklése után Törő Gábor országgyűlési képviselő úr ünnepi beszédében kiemelte a nemzeti értékeink megőrzésének fontosságát. A szobor rövid bemutatása után a jelenlévők elhelyezték koszorújukat. A Szózat közös eléneklése után a zarándokudvarban a BAK Kft. által elkészített ebéddel várták az ünneplőket. Külön köszönjük Rácz Lászlónak az ebédhez fogyasztott borokat.
A programok délután fél négykor folytatódtak az ünnepi torta felvágásával és elfogyasztásával, melyet ezúton is szeretnénk megköszönni Rézmann Józsefné Éva néninek, aki már harmadik éve örvendezteti meg a rendezvényre kilátogatókat szebbnél szebb és finomabb tortáival. A színpadi programokat Dr. Dreska Gábor nyitotta meg Bodajk történetéről szóló előadásával. Ezt követően a Bodajki Református Gyülekezet ünnepi műsorát tekinthette meg a közönség. A következő fellépő a Kaposvárról érkező MEGAROX Társulat volt, melynek repertoárja között olyan operett, musical és rockopera részletek szerepeltek, mint az István a király és a Zrínyi 1556 rock musical. Az Abáról érkező fúvószenekart a Bodajki SzívHang Kórus koncertje, majd a 3FALU BANDA előadása követte. A tűzijátékhoz közeledve még két fellépőt köszönthettünk a színpadon. A Bakonycsernyéről érkező Bányász népdalkört, illetve a kisbéri Langalló néptánccsoportot.
A produkciók után este kilenc órakor az ünnepre összeállított harangjátékkal egy időben elindult a látványos tűzijáték a Kálváriáról, amit sok bodajki lakos csodálhatott meg a város különböző pontjairól.
Mindenkit megbecsülés illet, aki idejét, tudását, erejét adta az ünnepség sikeréért! Köszönjük!
 
A képekre kattintva galéria nyílik.
{gallery_129}
 

Cím:
8053 Bodajk,
Petõfi Sándor u. 60.
Telefon:
22/410-001
www.bodajk.hu
bodajkpm@t-online.hu