Telefon: 22/410-001

Bodajk

Avar kori kiállítás a Helytörténeti Élet-Kép-Tár-ban

 
 
 
 
2017-05-31 15:37:39
2017. május 24-én ünnepélyes keretek között nyitotta meg kapuit a Helytörténeti ÉLET-KÉP-TÁR „Bodajk évezredes kincsei” címmel a település területéről származó, a Szent István Király Múzeum tulajdonát képező régészeti leletekből készült kiállítása.
A tárlatot a Helytörténeti Egyesület elnöke, Horváth Katalin nyitotta meg. A meghívott vendégeket elsőként Wurczinger Lóránt, Bodajk város polgármestere köszöntötte. A katolikus egyház képviseletében Mórocz Tamás plébánostól hallhattak pár gondolatot. A székesfehérvári Szent István Király Múzeum nevében Pokrovenszki Krisztián, régészeti koordinátor a sikeres együttműködés eredményeként beszélt a kiállításról, majd tárlatvezetésre invitálta az egybegyűlteket.
A kiállító terembe belépve egy hatalmas több ezer éves mamut agyarral találkozhatunk, mely 1980-ban a Kajmáti kavicsbányából került a felszínre. Tovább haladva olyan eszközöket, tárgyakat ismerhetünk meg, melyeket az avar kori nők és férfiak a mindennapjaik során használtak, Legyen szó az akkori harcok során alkalmazott nyílhegyről, illetve a ló irányításában fontos szerepet játszó zabláról. A férfiak öltözékét illetően megismerkedhetünk többek között a ritkaságnak számító csontból készült övveretekkel, bronz övkészlettel, A nőknél az ékszer fontos szerepet tölthetett be, hiszen számos fülbevaló, fülkarika, illetve bronzlánc került napvilágra. Nagy számú kerámiaedénnyel is találkozhatunk, melyek díszítésükkel, és rendkívül jó állapotukkal még ma is ámulatba ejtik a korunk emberét.
A tárlat egyik különlegessége, hogy tapintható tárgyak is kiállításra kerültek, melyek magyarázó szövege Braille- írással is olvasható, ezzel a szervezők, a fogyatékkal élőkre szeretnék felhívni a figyelmet. A másik a Bodajk régészeti lelőhelyeiről készült ledes térkép, melyen a már feltárt lelőhelyek láthatók.
 A pincébe leérve a Futó Stúdiótól, a Helytörténeti Élet-KÉP-Tár részére felajánlott, A Magyar Nemzeti Múzeum „Életre kelt avarok” című kiállításán bemutatott animációs kisfilmje tekinthető meg.
A Helytörténeti Egyesület ezúton is szeretné megköszönni a rengeteg segítséget és támogatást Bodajk Város Önkormányzatának és lakosainak, a Szent István Király Múzeumnak, és nem utolsó sorban a kiállítást támogató helyi és környékbeli vállalkozóknak.
A kiállítás október 15-ig tekinthető meg, vasárnaponként 10:00-17:00 óráig látogatható. Csoportokat előzetes bejelentkezéssel a 22/411-099, vagy a 22/410-039 számon más napokon is fogadunk.
 
 
A képekre kattintva galéria nyílik!
 
{gallery_96}

Cím:
8053 Bodajk,
Petõfi Sándor u. 60.
Telefon:
22/410-001
www.bodajk.hu
bodajkpm@t-online.hu