Telefon: 22/410-001

Bodajk

Uniós források nyíltak meg a magyar vidék fejlesztésére

A "Bakonyért” Vidékfejlesztési Akciócsoport Egyesület a Helyi Vidékfejlesztési Irodával közösen lakossági fórumon ismertette a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) programot, és az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) III. tengelyének most megnyíló támogatási lehetőségét Bodajkon.
2008-11-07 22:29:32
A november 6-án délután 5 órakor kezdődött programra Bodajk, Bakonycsernye és Balinka önkormányzatainak, civil szervezeteinek, vállalkozóinak képviselőit várták a polgármesteri hivatal konferencia termébe. 
A szépszámmal megjelent érdeklődőket először Tomsics Ágnes Szidónia, a Helyi Vidékfejlesztési Iroda vezetője köszöntötte, majd ismertette az MNVH feladatait, céljait. Farkas Eszter, a „Bakonyért” Vidékfejlesztési Akciócsoport Egyesület Munkaszervezetének tagja pedig az ÚMVP támogatásaival kapcsolatos információkat osztotta meg a jelenlévőkkel. Elhangzott, hogy a vidékfejlesztési célok megvalósulásához a 2007-2013 közötti időszakban az Európai Unió és a Magyar Állam közösen biztosítja a forrásokat. Az ÚMVP III. tengelyében négy területen biztosítanak támogatást mostantól: 
  • - a mikrovállalkozások létrehozásának és fejlesztésének támogatására 
  • - a turisztikai tevékenységek ösztönzésére 
  • - a falumegújítás és- fejlesztésre 
  • - a vidéki örökség megőrzésére 
A fejlesztési elképzelések kivitelezése során alapvető fontossággal bír a LEADER-megközelítés, ami a települési önkormányzatok, vállalkozások, civil szervezetek együttműködését, a részvételükkel megalakult helyi közösségek által stratégiába foglalt, alulról jövő kezdeményezések megvalósítását jelenti. A Bakonyért Vidékfejlesztési Akciócsoport Egyesület - melynek Bodajk is tagja - szintén regisztráltatta magát a LEADER programba. Így az uniós források első, 2008. október 15.-től november 30.-ig tartó kérelmezési időszakában az önkormányzat, civil szervezetek, vállalkozók, a fent említett négy területen igényelhetnek támogatást. 2009-től már évente két alkalommal hirdetnek meg kérelembenyújtási időszakot. 
Bodajkon a Helyi Vidékfejlesztési Irodában Tomsics Ágnes Szidónia nyújt segítséget a programmal kapcsolatos információkról.
 fr_forum.jpg

Cím:
8053 Bodajk,
Petõfi Sándor u. 60.
Telefon:
22/410-001
www.bodajk.hu
bodajkpm@t-online.hu