Telefon: 22/410-001

Bodajk

Védőoltás influenza ellen

 
2008-10-29 07:42:29
Mint minden évben 2008-ban is az ÁNTSZ helyi intézetének képviselői eljutatták a háziorvosokhoz és gyermek orvosokhoz az ingyenesen igényelhető influenza elleni védőoltást. A Móri Kistérség háziorvosai részére 4300 db oltóanyagot tudunk biztosítani. Jelentős előrelépés, hogy nem csak a felnőtt krónikus betegek részére áll rendelkezésre oltóanyag, hanem gyakorlatilag valamennyi korosztály védelmét biztosíthatjuk, ugyanis 3-35 hónapos kisgyermekek részére is rendelkezésre áll indokolt esetben oltóanyag. 
Sokan felteszik a kérdést, hogy miért kell minden évben új oltóanyagot előállítani újra és újra pénzt kiadni a kormányzatnak ingyenes oltóanyag biztosítására. A járványügyi szakmában dolgozók részére közismert tény, hogy az influenza vírus szerkezetében minden évben a genetikai állomány szintjén minimális változások mennek végbe, ezért a megbetegedésekért minden évben egy picit más-más genetikai összetételű vírus a felelős. Az is közismert tény, hogy mivel a változás rendkívül kismértékű, ezért az előző évben megbetegedést okozó vírustörzs, következő évben várható megbetegedést okozó vírustörzshöz jelentős mértékben hasonlít. Ennek okán a belőle előállított oltóanyag az új vírus ellen képes kialakítani védettséget. 
Az ingyenesen oltandók körének meghatározásakor az influenza által okozott megbetegedések súlyosságának, valamint az influenza következtében várható halálozások számának csökkentése érdekében a fokozottan veszélyeztetettek kockázati csoportjait az alábbi prioritási sorrendben javasolt oltani: 
  • 60 éven felüliek egészségi állapotuktól függetlenül
  • életkoruktól függetlenül, de 3 évesnél idősebb idült szív-, keringési, légzőszervi, vese-, illetve anyagcsere-betegségben szenvedők, továbbá betegség illetve orvosi kezelés miatt csökkent védekező képességgel rendelkezők, különös figyelemmel a 60éves felüliekre
  • ápolást, gondozást nyújtó intézmények, rehabilitációs intézmények, átmeneti elhelyezést nyújtó intézmények, lakóotthonok, egészségügyi intézményekben bármely korú személy
  • egészségügyi dolgozók, szociális intézmények dolgozói
  • baromfifeldolgozókban vagy 1000 vagy annál több baromfit tartó telepen dolgozóknak 
A leírtak alapján arra lehetne következtetni, hogy a fentiekben felsorolt csoportok kivételezett helyzetben vannak, és csak részükre biztosítható az influenza elleni védettség védőoltással. Ez azonban nem így van! Aki nem tartozik a fentiekben felsorolt úgynevezett rizikó csoportokban, kérheti háziorvosától, hogy a gyógyszertárakban kapható oltóanyagot írjanak fel számára a védettség kialakítása érdekében. Hazánkban 8 féle influenza elleni oltóanyag szerezhető be, amit a háziorvosok felírhatnak. A gyógyszertári forgalomban beszerezhető vakcinákért 75%-os térítési díjat kell fizetni.
 
Tájékoztatni szeretném Önöket, hogy az időben adott védőoltással jelentős mértékben csökkenthető vagy megakadályozható az influenzás megbetegedések kialakulásának száma, ha mégis az oltás ellenére valaki megbetegszik úgy annak lefolyása sokkal enyhébb lesz, és igen nagy valószínűséggel állítható, hogy az oltottak körében az influenzás megbetegedés következtében gyakorlatilag nem fordul elő halálos kimenetelű megbetegedés.
 Az évek során felhasznált több mint 10 millió oltásból még szövődmény nem alakult ki, tehát az oltóanyag veszélytelen, megbízható. 
Kérem Önöket, hogy minél nagyobb számban kérjék háziorvosuktól a védőoltás elvégzését, megelőzve ezzel súlyos lefolyású influenza, és szövődményes formáinak kialakulását.
 
Dr. Almási Ferenc tisztifőorvos
 
 

Cím:
8053 Bodajk,
Petõfi Sándor u. 60.
Telefon:
22/410-001
www.bodajk.hu
bodajkpm@t-online.hu