Telefon: 22/410-001

Bodajk

Íjászat

Bodajk város íjászai
 
Az íjat az emberiség évszázadok óta ismeri és használja. Egykor fegyverként a vadászatban és a harcokban volt jelentős szerepe, míg manapság nagyszerű sporteszköz. Az íjászat kitartásra, fegyelemre és összpontosításra tanítja a sportolót. A mindennapok rohanásai után kikapcsolódásra és versenyszerű sportolásra is kiváló eszköz. Az íjaknak tucatnyi fajtája létezik, de minden íjnál fontosabb az íjász, akinek egyéni tudása pontosan látszik a távoli lőlapon.
Mi magyarok híresen jó íjászok voltunk, hisz ki ne emlékezne a kalandozások korából eredő mondásra: „A magyarok nyilaitól ments meg Uram minket!” A honfoglaló őseinket követve, a mai ember a hagyományokat felelevenítve fordul az ősi tudáshoz, és tökéletességre törekedve fejleszti magát e sportban.
Az íjászat 1900 óta szerepel az olimpiákon, a jelenlegi modern formájában 1972 óta ismerhetjük, mint önálló versenyszám.
2008. áprilisától 11 bodajki taggal bővült a Polgárdi VSE Íjász Szakosztály. Nagy örömünkre szolgál munkánkhoz Bodajk város nyitottsága, bíztatása, Oszlánszki Zsolt polgármester úr, az önkormányzat és a tagjaink részéről. A szakosztály maga is még kezdő, hiszen 2008. március 19-én alakultunk. Tavaly május óta tagjai vagyunk a Magyar Íjász Szövetségnek és minden reményünk megvan rá, hogy hamarosan bekerülünk az Utánpótlásnevelési Programba.
A Bodajkon tartott edzések jó hangulatban, családias légkörben telnek. Schmidt Csaba lövészetvezető a testvéreivel, unokahúgaival és barátaival együtt készül a versenyekre, ahol nagyon szép eredményeket érnek el.
Szerepeltek történelmi versenyen éppúgy, mint 3D vadász íjász versenyen, belekóstoltak a pályaíjászatba is, miközben terepíjászatban már a világranglistára is sikerült néhányuknak felkerülnie.
A teljesség igénye nélkül emelném ki a bodajki csapatból a fiatal Pataki Eszter Dórát, aki korosztályában akár a fiúk közt is helytáll, Schmidt Tibor longbow kategóriában a terepíjász Országos Bajnokságon 2. helyezést ért el. A négy fordulós Dunántúli terepíjász versenysorozatot kategóriájában megnyerte. A terepíjász eredményeivel a FAWR világranglista 37. helyen áll jelenleg. Schmidt Csaba tradicionális kategóriában 2011-ben a 28., míg Pataki József a világranglista 61. helyén található. Erdélyi Attila a Dunántúli terepíjász versenysorozatot csigás kategóriában megnyerte és a terepíjász Országos Bajnokságon 4. helyen végzett, a világ csigás íjászainak soraiban jelenleg a 349. helyen szerepel.
 
A sífelvonó melletti békés, csendes területen, a jó levegőn kapott helyet csapatunk az edzésekhez (februártól-novemberig). A vonzó kilátás mellett szót érdemel íjászaink figyelme, mellyel a területet a szabályok szerint leszalagozva, a biztonságra ügyelve tartják edzéseiket.
 
Az íjászat iránt érdeklődők az alábbi elérhetőségen kaphatnak bővebbi felvilágosítást a bodajki edzésekről:
 
Schmidt Csaba lövészetvezető: 0620 327 66 17
Schmidt Szabina lövészetvezető-helyettes: 0620 441 09 90
esetleg Schmidt Gabriella: 0620 237 57 35
 Sporttársi üdvözlettel: Bodajk város íjászai
 
Madártávlatból
L__v__sre_k__sz__lve.JPG
A_j__v___rem__nys__ge.JPG
 Rep__l_a....JPG
A_nagy_csapat.JPG

Cím:
8053 Bodajk,
Petõfi Sándor u. 60.
Telefon:
22/410-001
www.bodajk.hu
bodajkpm@t-online.hu