Telefon: 22/410-001

Bodajk

Sporttörténet

Bodajk sporttörténete - könyvben
 
2011 júniusában az I. Bodajki Sportnapok nyitórendezvényén került sor Rajos Zoltán „Bodajk sporttörténete” című könyvének kiadására.
A kötet az 1930-as évektől egészen 2010-ig mutatja be településünk sporttörténetét. A levéltári és könyvtári dokumentumok mellett nagy segítséget jelentett a szerzőnek a helytörténeti gyűjtemény gazdag képanyaga és a több mint negyven szóbeli adatközlőtől származó sok-sok információ. A 250 oldal terjedelmű könyvben tizenhárom sportág bodajki története elevenedik meg az olvasók előtt, valamint megismerhetik a többszörös világ- és Európa bajnok rádiós tájfutó, Fent Mariann pályafutását. A kötet igen gazdag szöveges anyagát több mint 150 kép és megannyi táblázat teszi még érdekesebbé.
 
el__lap_T.JPG h__tlap_T.JPG
 a könyv előlapja ....                                                                                    és hátlapja
 

 
Bodajk Világbajnoka: Fent Mariann
Részlet a Bodajk Sporttörténete c. könyvbõl.
 
    Településünk történetének kétségtelenül legeredményesebb sportolója a rádióiránymérő világbajnok Fent Mariann. Mariann a Videoton színeiben lett nemzetközi klasszis rádióiránymérésben és válogatott versenyző tájfutásban. Szerencsére mi bodajkiak is méltán lehetünk büszkék teljesítményére, hiszen a kiváló sportoló Bodajkon született, s legnagyobb sikerei idején is itt lakott. (…)
f110.gifA 70-es évek végén és a 80-as évek elején sokszor edzõtáborozott Bodajkon a Videoton és a rádiós válogatott keret is, s itt rótta a kilómétereket -sokszor önszorgalomból- Fent Mariann is. A napi adag Bodajkon, vagy Fehérváron az év nagy részében 15-20 km futás volt. 1981-ben és 1982-ben újra Bodajkon bonyolították le a rádiós országos bajnokságokat, sõt ezzel egyidõben mindkét évben rangos nemzetközi versenyt is rendeztek szovjet, bolgár, NDK-s és csehszlovák versenyzõk részvételével. Az ezeken elért eredményeivel Fent Mariann egyre inkább tudtára adta a nemzetközi mezõnynek, hogy õ nem csupán Magyarország, hanem már a világ egyik legjobb versenyzõje. Közben 1981-ben Mariann a Videoton gyár alkalmazottja lett fõállásban, a sportot elméletileg csak amatõrként ûzte. Fel is készült becsülettel az 1982-es Bulgária világbajnokságra, az esélyesek között emlegették, de a verseny sajnos elmaradt. Állítólag valami hadgyakorlatot rendeztek azon a területen a szocialista országoknak, de a pontos okok ma sem ismertek. Az esemény megrendezését már senki sem tudta átvállalni, így a következõ világbajnokságig újabb két évet kellett várni. Közben Mariann tovább gyarapította tudását és nem mellékesen magyar bajnoki címeinek számát és mind nagyszerûbb eredményeket ért el tájfutásban is. Így érkezett el 1984 szeptembere, amikor a norvégiai Asker térségében rádió-iránymérõ világ- és Európa-bajnokságot rendeztek, ahol 13 ország sportolói mérték össze tudásukat. Jó leírni: az esemény legeredményesebb versenyzõje a bodajki Fent Mariann lett. A Videoton sportolója ultrarövidhullámon igen nagy fölénnyel gyõzött, s Varga Juliannával az oldalán csapatban is aranyérmes lett. Rövidhullámú kategóriában egyéniben második, a csapattal pedig a 3. helyen végzett. Ráadásul ezekkel az eredményekkel egyszersmind 2 Európa-bajnoki címet is begyûjtött.
Fent Mariann sport iránti elhivatottságára jellemző, hogy Norvégiából hazatérve alig három hét elteltével rajthoz állt a tájfutó országos bajnokságon is, ahol egyéniben 2. helyezést ért el. Ez a legjobb egyéni bajnoki eredménye ebben a sportágban. Ezek után nem csoda, hogy év végén – amikor elérkezett a számadás ideje – több rangos elismerésben is részesült. A szakszövetség állásfoglalása alapján ő lett az 1984. év női rádióiránymérője, a Fejér Megyei Hírlap szavazásán pedig elnyerte az év legjobb Fejér megyei női sportolója címet. Utóbbi díját a Videoton labdarúgóinak sikeredzője, Kovács Ferenc társaságában vehette át. Mariann ezután sem pihent sokat. Még a tél folyamán elkezdte az edzéseket, hogy elérje újabb célját, s bekerüljön az 1985-ös világbajnokságra készülő magyar tájfutó válogatottba. Ebben az évben mindent ennek rendelt alá, még a rádiós országos bajnokságot is kihagyta. Be is került a csapatba – eredetileg tartalékként –, s utazhatott Ausztráliába a XI. tájfutó világbajnokságra 1985 augusztusában. A versenyen végül rajthoz állhatott egyéniben, s bár a többi magyarhoz hasonlóan messze volt az élmezőnytől, szép teljesítménnyel zárta a versenyt. Ezzel bebizonyosodott, hogy tulajdonképpen két sportágban is képes világszínvonalon teljesíteni, bár kétségtelen, hogy a rádióiránymérés volt az ő igazi területe. Fent Mariann számára az 1986-os esztendő ismét elsősorban a rádiós versenyekről szólt. Az országos bajnokságon minden nyerhetőt megnyert, s így további négy bajnoki arannyal gazdagította éremgyűjteményét. Kettőt egyéniben, kettőt pedig Varga Juliannával közösen gyűjtött be. Az 1986-os jugoszláviai világbajnokságról újabb dobogós helyezésekkel, két ezüstéremmel tért haza. Ezek után nem okozott meglepetést, hogy 1986-ban ismét ő lett az ország legjobb női rádióiránymérője. (…)
 
Rajos Zoltán
 
 
Pár felvétel Mariann sportéletébõl és szinte megszámlálhatatlan éremgyűjteményébõl. ►
 

Cím:
8053 Bodajk,
Petõfi Sándor u. 60.
Telefon:
22/410-001
www.bodajk.hu
bodajkpm@t-online.hu